| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
dry Ravno iz avtošole
Pridružen/-a: Thu Oct 2004 11:19 Prispevkov: 1
|
Objavljeno: 01-12-2004 11:37 Naslov sporočila: 2.0 TDI DSG |
|
|
Dost sem že prebral o čipanju dizlov, zdej me pa zanima glede čipanja tega motorja. Baje ni problema načipat do 170km. Me pa zanima kako je potem z delovanjem menjalnika DSG. A je čipanje sploh priporočljivo glede na to vrsto menjalnika? Kakšne so lahk dolgoročne al pa kratkoročne posledice?
Hvala |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
rockson Inštruktor

Pridružen/-a: Mon Oct 2004 7:58 Prispevkov: 593 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: 01-12-2004 19:56 Naslov sporočila: |
|
|
Sam menjalnik ne povzroča težav pri čipanju razen z vidika navora - ne vem kolk Nm lahko prenese. Vendar glede na to, da je ta menjalnik tudi v 2.0T modelih, potem verjetno ni problema.
Če želiš pa natančno informacijo pa ti priporočam, da pokličeš v RSR g. Matjaža in kar njega vprašaš. Garantiram ti, da te ne bo skušal nategnit, ampak ti bo z veseljem razložil kje so zdrave meje čipanja za tvoj motor - tako z vidika motorja samega, kot tudi z vidika menjalnika. _________________ Srečno zaročen! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jakaracman King of the road

Pridružen/-a: Thu Jul 2004 9:02 Prispevkov: 1116
|
Objavljeno: 02-12-2004 00:23 Naslov sporočila: |
|
|
Menjalnik je tudi v Golfu R32 (Golf 4, seveda) oziroma A3 3.2 V6 Q, kar pomeni 250 KM in če se prav spomnim 320 Nm navora. Verjetno je še nekaj varnostne rezerve ... _________________ L 555 BAT
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
skysurf Ravno iz avtošole
Pridružen/-a: Wed Dec 2004 13:05 Prispevkov: 1
|
Objavljeno: 02-12-2004 09:48 Naslov sporočila: |
|
|
| Pa ste prepričani, da je menjalnik v vseh naštetih avtih enak ? 140 ali 250 KM je namreč velika razlika. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
rockson Inštruktor

|
Objavljeno: 02-12-2004 10:13 Naslov sporočila: |
|
|
| skysurf je napisal/a: | | Pa ste prepričani, da je menjalnik v vseh naštetih avtih enak ? 140 ali 250 KM je namreč velika razlika. |
Pri menjalniku ni pomembna moč - pomemben je navor. Menjalnik je skonstruiran, da zdrži določen navor - kar gre čez to mejo ga lahko uniči.
Ja, za R32 nisem vedel, kolk ma navora - sem mislil da ga ima 2.0T več, zato sem samo unga omenil. _________________ Srečno zaročen! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pbox Ravno iz avtošole
Pridružen/-a: Wed Jan 2005 8:45 Prispevkov: 1
|
Objavljeno: 12-01-2005 09:09 Naslov sporočila: |
|
|
Pri DSG, tako kot pri MULTITRONIC se lahko pri večjem povečanju navora, dolgoročno pojavijo težave z menjalnikom. Do 20% povečanje naj ne bi imelo nobenih opaznih posledic do 100.000 prevoženih kilometrov. Tuning naj torej temelji na ohranjanju tovarniškega tlaka turbine, torej enake količine vsesanega zraka in dodajanju takšne količine goriva, ki ne povzroči poslabšanja vrednosti izpušnih plinov. To so parametri, ki jim lahko rečemo "gibanje v tolerancah, za katere je motor konstruiran".
Brez reklam, prosim ...
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
rockson Inštruktor

|
Objavljeno: 12-01-2005 09:20 Naslov sporočila: |
|
|
| pbox je napisal/a: | Pri DSG, tako kot pri MULTITRONIC se lahko pri večjem povečanju navora, dolgoročno pojavijo težave z menjalnikom. Do 20% povečanje naj ne bi imelo nobenih opaznih posledic do 100.000 prevoženih kilometrov. Tuning naj torej temelji na ohranjanju tovarniškega tlaka turbine, torej enake količine vsesanega zraka in dodajanju takšne količine goriva, ki ne povzroči poslabšanja vrednosti izpušnih plinov. To so parametri, ki jim lahko rečemo "gibanje v tolerancah, za katere je motor konstruiran".
Proizvajalec modulov PBox, je dobavitelj za Porsche Austria, AC Schnitzer, Steinmetz itd. Pri njih velja enaka garancija kot je tovarniška.
LP |
Prvo kot prvo je tole reklama!
Drugo - Multitronic, Tiptronic in DSG niti slučajno niso enake zadevšne. Vsak menjalnik ima določeno varno območje navora, ki mu še ne škoduje - to je treba pač najti a netu ali pa vprašat pri uvozniku oz. proizvajalcu, ker so naši uvozniki precej bukovi glede takih podatkov. Še najbolj zihr je vprašat v RSR.
Do 100kkm?! Po kakšni logiki si pa do te številke prišel?? Je neka magična cifra kajne? Upoštevati je treba le mejno vrednost navora in zadeva bo laufala BP, razen če je napaka v materijalu.
Tvoje pisanje o tuningu je pa malo Le kako misliš povečati moč turbinskemu motorju, brez da bi povečal nadtlak v turbini??? Govorim le o elektroniki. Poleg tega - vse turbine v serijskem avtu imajo še varno toleranco, ki jo tunerji izrabljajo za povečanje moči - seveda, če se gre čez mejo, lahko zadeva ribne.
Pa še to - če je čipanje narejeno strokovno je povečanje emisij zanemarljivo majhno.
Zdej pa prosim obrazloži delovanje!
Edit: Jakaracman _________________ Srečno zaročen! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mimix Ravno iz avtošole
Pridružen/-a: Wed Oct 2004 8:41 Prispevkov: 38
|
Objavljeno: 13-01-2005 02:34 Naslov sporočila: |
|
|
| Citiram: | | Prvo kot prvo je tole reklama! |
In to zelo očitna, tudi po nicku sodeč.
Ma sem bil res naiven, da sem tisti power box nwkoč kupil.
Evo še malo kontrapropagande: powerbox se mi je zdel v redu, dokler nisem občutil, kaj dela RSR.
| Citiram: | | Le kako misliš povečati moč turbinskemu motorju, brez da bi povečal nadtlak v turbini??? |
Majčkeno se da, samo res malo. Saj je že splošno znano dejstvo, da je čipanje smotrno predvsem na turbo motorjih. Zakaj le? Da boš turbino pustil pri miru? Jasno da ne, ampak da se dviguje tlak. In doda malo goriva seveda. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
brezreklame Ravno iz avtošole
Pridružen/-a: Fri Jan 2005 10:16 Prispevkov: 7
|
Objavljeno: 14-01-2005 10:29 Naslov sporočila: |
|
|
Grem po vrsti:
1. Govorimo o dieslih
2. če me obtožujete reklamiranja na osnovi nicka, potem to ni pošteno. Če bo zato kaj manj problemov, si ga pač spremenim.
3. dva posta za mojim nekdo krepko reklamira neko drugo rešitev
4. številka 100.000 km pri VAG z multitronic menjalnikom je čista ocena. Namreč; pri dveh avtomobilih z multitronicom, ki imata montiran modul, so opazili, da pri speljevanju, tam pri ca. 1.200 o/min malo "pocuka". Pri enem okoli 100.000, pri drugem pa pri 128.000 km. NI pa rečeno, da je to zaradi modula, ker se to tresenje na vhodni gredi lahko pojavi tudi prej.
5. Da ni mogoče povečati moči brez dviga tlaka turbine? Ni res. Kako pa potem povečamo moč pri VAG SDI motorju? Da bi dobili več moči, lahko ob nemodificiranem največjem tlaku turbine, dodajamo toliko goriva kolikor ga lahko koristno zgori. Na ta način zato ni realno pričakovati, da bo moč porasla za več ca. 20%.
6. Količino goriva lahko povečamo s: povečanjem tlaka (enak čas - večja količina) ali podaljšanjem časa (daljši čas - enak tlak). Pri prvem je problem v preobremenjevanju črpalke in/ali vbrizgalnih šob, pri drugem pa v prekoračenju mejnih parametrov časa vbrizga. Začetek vbrizga ne sme biti pred določeno točko, ker pride do nekontroliranega gorenja izven "jame" v čelu bata, ki ni zaželjeno.
7. Kdor zna rešiti ta problem iz točke 6. je pravi. Zato tudi modul ni modulu enak. Niti po obliki ne, kaj šele po delovanju.
A je to dovolj nevtralno?  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
rockson Inštruktor

|
Objavljeno: 14-01-2005 12:37 Naslov sporočila: |
|
|
1. nima veze al je bencinc, al je dizel - govor je o turbinsko polnjenih motorjih.
2. in 3. kdorkoli je tu kaj govoril o RSR-u, to počne iz lastnih izkušenj in ga zato tudi priporoča ali ne. Zato se to ne šteje pod rekalmo.
4. točno tako, gre za neko oceno (čez prst), ki nima nobene strokovne podlage ali temeljite tehnične analize.
5. heh, in kolk KM pridobi človek pri SDI-ju? Pa za kakšno ceno?! Že zdavnaj smo ugotovili, da je največji nesmisel "čipat" SDI, TD in pa N/A bencinarje.
6. opa, bato - a se zavedaš kako nevarna je tale igrica? Preveč goriva, ob nezmanjšanem dotoku zraka lahko pripelje pri dizlih do dvojnega vžiga, kar ima za posledico stopljene bate in generalko motorja. Tega se jst ne bi šel. Poleg tega smo že 1x poskusili narediti primerjalni test tuninga z modulom in klasičnega čip tuninga - pa se je zagovornik in ponudnik modula podelal v hlače in si ni upal sprejeti izziva. Mislim, da to veliko pove.
Lahko pa to naredimo, če si pripravljen na tak izziv - AM-jevci bodo sigurno z veseljem objavili tak primerjalni test. _________________ Srečno zaročen! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
TrijoAdijo Tiščač

Pridružen/-a: Mon Nov 2004 19:36 Prispevkov: 324 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: 14-01-2005 12:41 Naslov sporočila: |
|
|
| brezreklame je napisal/a: | Grem po vrsti:
1. Govorimo o dieslih
2. če me obtožujete reklamiranja na osnovi nicka, potem to ni pošteno. Če bo zato kaj manj problemov, si ga pač spremenim.
3. dva posta za mojim nekdo krepko reklamira neko drugo rešitev
4. številka 100.000 km pri VAG z multitronic menjalnikom je čista ocena. Namreč; pri dveh avtomobilih z multitronicom, ki imata montiran modul, so opazili, da pri speljevanju, tam pri ca. 1.200 o/min malo "pocuka". Pri enem okoli 100.000, pri drugem pa pri 128.000 km. NI pa rečeno, da je to zaradi modula, ker se to tresenje na vhodni gredi lahko pojavi tudi prej.
5. Da ni mogoče povečati moči brez dviga tlaka turbine? Ni res. Kako pa potem povečamo moč pri VAG SDI motorju? Da bi dobili več moči, lahko ob nemodificiranem največjem tlaku turbine, dodajamo toliko goriva kolikor ga lahko koristno zgori. Na ta način zato ni realno pričakovati, da bo moč porasla za več ca. 20%.
6. Količino goriva lahko povečamo s: povečanjem tlaka (enak čas - večja količina) ali podaljšanjem časa (daljši čas - enak tlak). Pri prvem je problem v preobremenjevanju črpalke in/ali vbrizgalnih šob, pri drugem pa v prekoračenju mejnih parametrov časa vbrizga. Začetek vbrizga ne sme biti pred določeno točko, ker pride do nekontroliranega gorenja izven "jame" v čelu bata, ki ni zaželjeno.
7. Kdor zna rešiti ta problem iz točke 6. je pravi. Zato tudi modul ni modulu enak. Niti po obliki ne, kaj šele po delovanju.
A je to dovolj nevtralno?  |
Me v tem postu marsikej moti,ampak bom raj tiho,ker se nočem kregat.
LP! _________________ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
TrijoAdijo Tiščač

Pridružen/-a: Mon Nov 2004 19:36 Prispevkov: 324 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: 14-01-2005 12:44 Naslov sporočila: |
|
|
| rockson je napisal/a: | 1. nima veze al je bencinc, al je dizel - govor je o turbinsko polnjenih motorjih.
2. in 3. kdorkoli je tu kaj govoril o RSR-u, to počne iz lastnih izkušenj in ga zato tudi priporoča ali ne. Zato se to ne šteje pod rekalmo.
4. točno tako, gre za neko oceno (čez prst), ki nima nobene strokovne podlage ali temeljite tehnične analize.
5. heh, in kolk KM pridobi človek pri SDI-ju? Pa za kakšno ceno?! Že zdavnaj smo ugotovili, da je največji nesmisel "čipat" SDI, TD in pa N/A bencinarje.
6. opa, bato - a se zavedaš kako nevarna je tale igrica? Preveč goriva, ob nezmanjšanem dotoku zraka lahko pripelje pri dizlih do dvojnega vžiga, kar ima za posledico stopljene bate in generalko motorja. Tega se jst ne bi šel. Poleg tega smo že 1x poskusili narediti primerjalni test tuninga z modulom in klasičnega čip tuninga - pa se je zagovornik in ponudnik modula podelal v hlače in si ni upal sprejeti izziva. Mislim, da to veliko pove.
Lahko pa to naredimo, če si pripravljen na tak izziv - AM-jevci bodo sigurno z veseljem objavili tak primerjalni test. |
To so besede!!  _________________ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
brezreklame Ravno iz avtošole
Pridružen/-a: Fri Jan 2005 10:16 Prispevkov: 7
|
Objavljeno: 14-01-2005 14:44 Naslov sporočila: |
|
|
1. namenoma sem se omejil na diesle zaradi dejstev, ki sem jih navedel v naslednjih točkah. Diesel ima pač specifičen način vbrizga, bodisi skupni vod, VP37 ali 44, ali pa tlačilka/šoba, kjer so modifikacije signalov senzorjev tlaka (pri skupnem vodu) ali pa temperature goriva (pri tlačilka/šoba) mogoče in relativno enostavne.
2. se strinjam, da je prav, da vsak govori po svojih izkušnjah in ne preko prsta ali pa "slišal od prijatelja, ki je slišal, da je nekdo tointo poskusil"
3. glede Multitronica sva si torej soglasna, ne?
4. koliko dobiš pri SDI? Pri 1.9 dobiš predvsem do 2.500 o/min precej več navora, svojih 12%, pri 2.0 je pa borno. Zakaj? Sistema vbrizga nista enaka.
5. In JA! seveda se strinjam s tabo. Si pozorno prebral KAJ sem napisal? Kdaj, v katerem območju vrtljajev, pod katerimi pogoji, koliko goriva, pač ni zadeva, ki jo obvlada vsak. Tukaj ne govorim o linearnem povečanju količine goriva in posledičnem uničevanju motorja.
6. Primerjalni test "chiptuninga" in "modula" sem pripravljen podpreti. Je pa potrebno vnaprej določiti, čemu je primerjava namenjena in kateri so parametri, ki se primerjajo. Jabolk in hrušk ne kaže mešati. Nekateri posvečajo več pozornosti pridobljeni moči, drugi garanciji, tretji enostavnosti montaže in demontaže... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
rockson Inštruktor

|
Objavljeno: 14-01-2005 15:09 Naslov sporočila: |
|
|
Ok, če si ti za to, da se naredi primerjalni test, potem se že lahko kaj zmenimo.
Ej, Avtomagazinovci - bi objavili primerjalni test, serijskega turbača, moduliranega in chipanega?!
Tukajle imamo kandidata, ki bo poskrbel za modul tuning in mislim,d a ne bo težav dobit tudi kandidata za chip tuning.
Pogoje lahko sestavita kandidata ali pa Avtomagazinovci, izvedemo meritve na nevtralnih valjih, ter določmo strokovno žirijo.
Kaj pravte?! Jst sm ZA!  _________________ Srečno zaročen!
Nazadnje urejal/a rockson 14-01-2005 17:02; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bisnen Ravno iz avtošole
Pridružen/-a: Thu Jan 2005 14:48 Prispevkov: 9
|
Objavljeno: 14-01-2005 15:09 Naslov sporočila: |
|
|
Bi tudi mene zanimal primerjalni test, ko, če vse to prebereš, sploh ne veš, kaj bi naredil. Vsak hvali svojega konja  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|