luči za vzvratno vožnjo in dnevne luči

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po AvtoMagazin forumu -> Splošno
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Speeder
Ravno iz avtošole

Pridružen/-a: Thu Jan 2010 18:04

PrispevekObjavljeno: 20-01-2011 11:04    Naslov sporočila: luči za vzvratno vožnjo in dnevne luči Odgovori s citatom

Dve temi me mučita že nekaj časa, pa me zanima mnenje ostalih.

1. Luči za vzvratno vožnjo

Še koga moti, da imajo nekateri avtomobili samo eno, predvsem pa nerodno postavljeno luč za vzvratno vožnjo? Primeri: ford focus, citroen c4 (prejšnji), fiat bravo... Pri superavtomobilih, ki so bolj kot ne namenjeni dirkališčem, je ena sama luč razumljiva, pri avtomobilih, ki so dnevno pred nakupovalnimi centri in v mestih, pa pač ne.

Ne samo, da ni estetsko z vidika (ne)simetrije, lahko je tudi nevarno, npr. če se pešec enemu izmed naštetih avtomobilov približuje z 'napačne' strani in če je viden samo zadnji del avtomobila. Ali pa ko v vrsti za recimo focusom niti ne moreš videti, da želi peljati nazaj.

2. Dnevne luči

Opažam vse več avtomobilov, pri katerih dnevne luči pomenijo samo prižgane sprednje luči. Obstaja veliko pogojev na cesti, pri katerih je zelo zaželjeno (sploh za voznika, ki pelje za takim avtomobilom), da bi bile vidne tudi zadnje luči, npr. vožnja v dežju, v senci dreves, v predoru (kjer tipala pogosto zamujajo in se zadnje ne prižgejo takoj), stanje na mestu brez pohojene stopalke zavore...

Skratka, nesmiseln se mi zdi morebiten prihranek goriva zaradi manj prižganih luči glede na potencialno nevarno situacijo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
test dummy
Inštruktor

Pridružen/-a: Mon Dec 2006 0:18
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: 20-01-2011 19:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

1. bolj kot problem varnosti se mi zdi problem, da so te luči res bolj za okras in če res ni glih trda tema, pri vožnji nazaj praktično nič ne pomagajo.

2. po mojem mnenju je avto ki mu gorijo samo prednje dnevne luči bolj varen pred naletom od zadaj, ker je štop ko se prižge zato bolj opazen. Novi avtomobili z LED diodami zadaj pa itak premočno svetijo, se mi zdi da včasih že pozicija sveti bolj kot na primer zavorna luč pri avtu z navadnimi žarnicami.

je pa verjetno res, da so tudi situacije, ko zadnja pozicija poskrbi, da je avto prej opazen tudi podnevi. Po drugi strani pa avto ki se mu približuješ skoraj ne moreš spregledati.

Za razliko od zadnjih pa sprednje dnevne luči dejansko rešujejo življenja, zlasti v primerih prehitevanja in vključevanja na prednostno cesto.
Nazaj na vrh
ZupanD
Voznik

Pridružen/-a: Mon Mar 2007 10:17
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 20-01-2011 19:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ena svetilka za vzvratno me sicer ne moti, ampak te nakak razumem ...

Dnevne luči pa, ja, žarnice zadnjih "pozicijskih" so 5W, v sprednjih žarometih pa od 35W (xenon), 55/60W (H1, H4, H7, HB3), do ne vem 70-80W (H7+20W in H7+50%), LED pa vrjetno manj kot vse naštete, ampak jih je več.

Žarometi za dnevne luči ni optimalna rešitev, tud 10+ žarečih LED na vsak vogal kr precej blešči. Nekej zaznavnega, a ne slepečega. Podnevi je dost, da nekaj žari, ne rabi "metat snopa". Tko kot majo eni novejši avti mi je čist všeč, dve žarnici v meglenki.
tito156
Inštruktor

Pridružen/-a: Sat Aug 2006 15:49
Kraj: mb

PrispevekObjavljeno: 20-01-2011 21:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Meni se pa zdi na teh novih avtih prižgane 'meglenke' smešno, všeč predvsem 'meglenkarjem'.
Še večja bedarija je prižiganje teh meglenk v vsakem ovinku, križišču, krožišču...in to sredi belega dne... Luči, ki svetijo v ovinek znajo eni rešit bolje-z vgradnjo v žaromete.
Potem imamo tu še smerokaze v stranskih ogledalih, ki ponoči pridno motijo voznika, seveda dokler jih ne polomite v kakšni ozki ulici, kjer gre bolj na tesno. Vozniki novejših kombijev to dobro razumejo...
Nazaj na vrh
dobek
Na poti v F1

Pridružen/-a: Wed Mar 2005 19:43
Kraj: MarburgAnDerDrau

PrispevekObjavljeno: 21-01-2011 14:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

tito156 je napisal/a:
Meni se pa zdi na teh novih avtih prižgane 'meglenke' smešno, všeč predvsem 'meglenkarjem'.

se zdaj se ne morem tega VAGovega sranja navadit Sad me se kar vcasih prime, da bi takemu nasprotivozecemu poblenda, ces kaj bedak z meglankmi sred soncnega dneva vozi Embarassed
I was just happy, that cows can't fly.

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po AvtoMagazin forumu -> Splošno Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu