Malcolm Stewart, brat bolj znanega Jamesa Stewarta: "Mika me tudi razred MXGP."

28. 6. 2017 | Jaka Završan
Deli
Malcolm Stewart, brat bolj znanega Jamesa Stewarta: "Mika me tudi razred MXGP."

Pogovor z lanskoletnim prvakom v 250-kubičnem razredu vzhodni regiji ZDA: o razliki med evropskimi in ameriškimi dirkami, o spoštovanju drugih dirkačev in tudi o tem, da ga mika svetovno prvenstvo MXGP.

Ob priimku Stewart nas večina pomisli na Jamesa, a se v motokrosističnem svetu vedno bolj uveljavlja njegov mlajši brat Malcolm. Američana smo ujeli v Italiji na obisku tovarne Gaerne in z njim opravili intervju. Kljub temu, da se 24-letni Američan lahko pohvali z lanskoletnim naslovom superkros prvaka v 250-kubičnem razredu vzhodne regije, pa je tudi nam s svojo iskrenostjo in skromnostjo pokazal, zakaj na tekmah velja za enega izmed največjih ljubljencev publike.


V prejšnjih letih si se kar pogosto pojavljal na dirkah superkrosa v Evropi. Kaj so največje razlike med dirkami superkrosa tu in v ZDA? 

Stadioni so v Evropi občutno manjši, superkros tu bi lažje primerjal z arenakrosom kot s superkrosom v Združenih državah. Kakorkoli pa rad dirkam v Evropi zaradi gledalcev, ki vedno pripravijo šov. Razlike so vidne tudi na stezi, saj so pri nas proge večje, daljše in bolj zahtevne. Vidi pa se tudi, da svetovno prvenstvo v tej panogi gostimo mi v Ameriki. Temu primeren je tudi ritem tekmovanja, ki je veliko bolj naporen kot pri vas, tu ciljam predvsem na to, da imamo v prvenstvu 17 tekem, ki jih opravimo v 17 zaporednih vikendih.  

Motokros ali superkros? 

Zagotovo superkros, saj imam rad zahtevne ritem sekcije na progah, teh pa na superkrosu nikoli ne manjka, prav posebno vzdušje pa pripravijo tudi navijači. Zelo uživam tudi v motokrosu, a se z njim ukvarjam že od svojega osemnajstega leta, zato mislim, da sem se ga že malo naveličal. Pri superkrosu mi je všeč tudi to, da se dirke odvijajo v večjih mestih, ki si jih z ekipo, če imamo čas, ogledamo. 

Zakaj misliš, da se tekmovalci, ki pridejo iz ZDA, pogosto ne znajdejo na dirkah na evropskih tleh? 

Sam sem mnenja, da je glavna težava potovanje. Pri nas se bolj kot ne vse giba okoli istih lokacij, ki med sabo niso preveč oddaljene, medtem ko pri vas ekipe potujejo tudi po različnih kontinentih. Rezultat tega je časovna razlika, ki lahko tekmovalcu pokvari celoten ritem. Prav tako bi domneval, da se tekmovalci razreda MXGP vbadajo s težavami s hrano, saj se le ta zaradi potovanja hitro spreminja in je težko v naprej pripravljati razne diete, ki pa so v našem športu zelo pomembne.

Ali obstaja možnost, da te bomo kdaj videli tekmovati v razredu MXGP? 

Vsekakor, o tem sem veliko razmišljal, trenutno je vse skupaj le še vprašanje časa. Edino težavo vidim v tem, da se sezona MXGP-ja začne, ko v Ameriki superkros še ni zaključen. Morda je trenutno še prehitro govoriti o tem, a če kakšno leto ne bom tekmoval v superkrosu, se zna zgoditi, da me boste lahko gledali v Evropi. 

Imaš na tekmah do svojega brata kaj večje spoštovanje, ali je na progi le tekmovalec, tako kot vsi ostali? 

Na dirki spoštujem vse tekmovalce, saj gre že tako ali tako za zelo nevaren šport, zato na progi nočem imeti sovražnikov, prav tako pa se na štart vsi odpravimo z istim ciljem. Glede na to, kako trdo garamo čez celo leto, bi se mi zdelo neumno na dirki vse zapraviti zaradi jeze nad določenim sotekmovalcem. Zagotovo pa James veliko pripomore k mojemu napredku, saj ogromno treningov preživiva skupaj in se primerjava drug z drugim, kar pa nama obema vliva dodatno motivacijo. 

Kako dojemaš to, da tako dober in prepoznaven voznik kot si ti ostane brez ekipe? 

Po pravici povedano še danes ne vem, kaj je šlo narobe, ampak domnevam, da so imeli v ekipi težave z denarjem, kakorkoli pa je to zame že preteklost. K sreči sem kmalu dobil priložnost pri drugi ekipi, kateri sem zelo hvaležen in mislim, da glede na to, da je to šele začetek in da smo se vsi skupaj šele uvajali, tudi rezultati na tekmah superkrosa niso bili tako slabi. Na žalost se motokros prvenstva zaradi finančnih težav ne bom udeleževal, a vseeno mislim, da gredo stvari v pravo smer. 

Kako izgleda tvoj teden med sezono superkrosa? 

Priznati moram, da nimam točno določenega programa. Najbolj pomembno se mi zdi, da poslušam svoje telo in tako vidim, ali je zame bolje narediti trening na motorju, v telovadnici ali pa če samo počivam in nabiram moči za dirko. Zavedati se je treba, da so vikendi zelo naporni, tako fizično kot tudi psihično, zato moramo tekmovalci teden izkoristiti tudi za počitek. 

Kaj pa najraje počnes v prostem času? 

Vseč mi je vse, kar je povezano z vodo, najraje pa ribarim. Vem, da to nima kaj dosti opraviti z motokrosom, a takrat odmislim vse skrbi in zares uživam.

Jaka Završan
foto: Božidar Završan

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja