MotoGP, VN Francije: Vinales do tretje zmage, Rossi po tleh

22. 5. 2017
Deli

Drama, tragedija in poezija na prenovljenem francoskem dirkališču.

Peta dirka svetovnega prvenstva v legendarnem Le Mansu je bila, če se izrazimo literarno, mešanica vsega: zmagoslavja, drame, tragedije in, ja, tudi poezije. Tretjič letos je zmagal Vinales (Yamaha), drugi je bil domačin in novinec v razredu Zarco (Yamaha), tretji po odstopu Rossija v zadnjem krogu pa Pedrosa (Honda).

Rossi v zadnjem krogu naredil napako

Zmagoslavna sta bila tokrat pravzaprav dva: Vinales je po dveh zadnjih težavnih dirkah vendarle ponovno, tretjič letos, ujel zmago. Že v kvalifikacijah je pokazal odličen dirkaški ritem, dobro se je ujel z na novo preplasteno progo, ki je letos ponujala dober oprijem. Med dirko na drugem mestu je sekal šikano, podobno kot Rossi v Austinu, a so v direkciji dirke ocenili, da s tem ni pridobil ne izgubil prednosti in mu zato niso pripisali kazni. Zadnji krog je bil precej dramatičen, saj je Rossi, do takrat vodilni, naredil napako. Vinales jo je izkoristil, devetkratni svetovni prvak pa je ob napadu na veselje in žalost gledalcev (jep, oboje hkrati) padel in s tem odprl pot domačinu Zarcu (Yamaha), da je končal drugi.

»Čudno, odneslo mi je zadek, težave mi sicer dela sprednja guma,« je bil vidno razočaran Italijan. Po letu 2006, ko je Stoner v Turčiji dosegel drugo mesto, temu je sledil Marquez (a na tovarniškem stroju), je novinec z netovarniškim motorjem osvojil stopničke. Z zmago je Maverick Yamahi pripeljal petstoto zmago v Velikih Nagradah, Zarco, ki vse bolj postaja dirkač, na katerega velja računati, pa je uspeh še potrdil. Hm, menjava generacij se torej počasi udejanja.

Drama in uspeh za Hondo

Drama se je zgodila tudi Marquezu (Honda), ki je imel cel vikend težave z neposlušno Hondo, s katero je imel težave predvsem v prvi kombinaciji zavojev, ko mu je ušel sprednji konec. »Tega tam nisem pričakoval, morda sem motocikel res preveč nagnil,« je bil odkrit po koncu dirke. Bolj zadovoljen je bil Pedrosa, ki je v skupnem seštevku s tretjim mestom v Franciji sedaj drugi. Morda pa mu bo to sezono vendarle uspel veliki met - osvojitev naslova, ki ga neuspešno naskakuje že vrsto let? Ducati je v (še vedno) v težavah kljub relativno dobrima rezultatoma obeh dirkačev. Lorenzu, razen na prejšnji dirki v Jerezu, ne gre in ne gre, razočaranje na obeh straneh je vse večje.

KTM je bil z novim 'big bang' agregatom med dobitniki točk (P. Espargaro 12., Smith 13.), kar je za novinca odličen rezultat. Tragedije sicer k sreči v Franciji ni bilo, je pa za nekaj šokantnih trenutkov v soboto poskrbel Jack Miller (Honda), ki je ga je v šikani streslo in skupaj z motociklom spektakularno odneslo v zaščitno ogrado, kjer je dobesedno zlomilo motocikel, Avstralec pa se je po padcu pobral in odkorakal s prizorišča.

Nismo omenili poezije? Oglejte si počasni posnetek (zopet) Jacka Millerja na pospeševanju iz zavoja, kako krivi motocikel, ko se pelje po zadnjem kolesu in ga preklada v šikani. Če to ni poezija ...

Primož Jurman
foto: Michelin, Dorna, Monster Energy

Rezultati, VN Francije, Le Mans, 21.05.2017

1. Maverick VIÑALES, Movistar Yamaha MotoGP - 43'29.793
2. Johann ZARCO, Monster Yamaha Tech 3 - +3.134
3. Dani PEDROSA, Repsol Honda Team - +7.717
4. Andrea DOVIZIOSO, Ducati Team - +11.223
5. Cal CRUTCHLOW, LCR Honda - +13.519
6. Jorge LORENZO, Ducati Team - +24.002
7. Jonas FOLGER, Monster Yamaha Tech 3 - +25.733
8. Jack MILLER, EG 0,0 Marc VDS - +32.603
9. Loris BAZ, Reale Avintia Racing - +45.784
10. Andrea IANNONE, Team SUZUKI ECSTAR - +48.332

Vrstni red (5 dirk/18)

1. Maverick VIÑALES, Yamaha – 85 točk
2. Dani PEDROSA, Honda - 68 točk
3. Valentino ROSSI, Yamaha - 62 točk
4. Marc MARQUEZ, Honda - 58 točk
5. Johann ZARCO, Yamaha - 55 točk
6. Andrea DOVIZIOSO, Ducati - 54 točk
7. Cal CRUTCHLOW, Honda - 40 točk
8. Jorge LORENZO, Ducati - 38 točk
9. Jonas FOLGER, Yamaha - 38 točk
10. Jack MILLER, Honda – 29 točk

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja