MXGP: kaj lahko pričakujemo v Švici

5. 8. 2016
Deli
MXGP: kaj lahko pričakujemo v Švici

Motokrosisti se bodo konec tedna v Švici znova pomerili za točke svetovnega prvenstva. Ta vikend bomo imeli prvič v sezoni v elitni kategoriji MXGP kar štiri slovenske motokrosiste. Poleg vodilnega tekmovalca Tima Gajserja in Jerneja Irta, ki se je pred kratkim vrnil po poškodbi, se po poškodbah vračata še Peter Irt in Klemen Gerčar.

Tim Gajser je po težavah v prvi vožnji in po zmagi v drugi vožnji na zadnji dirki osvojil peto mesto, svojo najslabšo uvrstitev letos, kar zveni kar nekoliko smešno, saj bi nekaterim tekmovalcem peto mesto pomenilo enako kot zmaga. Vendar je Gajser letos že trinajstkrat stal na stopničkah, podvig mu ni uspel le v Belgiji in je s prikazanim razvadil tako sebe kot svoje navijače.

V Belgiji si je Gajser pri padcu zvil palec na roki. »Ni se zgodilo prvič v tej sezoni, da sem tekmoval rahlo poškodovan, vendar pa tega nikoli ne želim izpostavljati in se izgovarjati na poškodbo. Vedno dam vse od sebe, izkušena ekipa vsakič poskrbi, da je poškodba čimprej sanirana in da sem čim hitreje pripravljen na nove zmage,« je razložil Gajser.

Kljub neverjetnim predstavam pa čudežni najstnik in člani njegove italijanske ekipe ostajajo na realnih tleh. »Kot vedno, gremo tudi na zadnje štiri dirke željni čim boljšega rezultata, brez preračunljivosti v točkovanju. Timu ne želimo povzročati nikakršnega pritiska. Vsakič, ko odpelje dirko tako kot zna le on, je lahko najhitrejši prav na vsaki progi, kar je dokazal v Belgiji,« je povedal vodja Timove ekipe Giacomo Gariboldi. Če bo imel Gajser na dirki v Assnu konec meseca prednost, ki bo višja od sto točk, bo že dve dirki pred koncem sezone osvojil naslov svetovnega prvaka. Italijan je previdno dodal: »V tem športu ni nič zagotovljeno vnaprej, ali dokler dirka ni končana, zato se kljub ogromni prednosti v točkovanju prvenstva, še ne veselimo naslova. Počakajmo do dirke na Nizozemskem, potem pa bomo videli.«

Za Gajserja bi bili s tem zadnji dirki v Združenih državah v septembru le še formalnost. »Seveda bi se bilo čudovito na zadnji dirki v Ameriko odpraviti kot ekipa s svetovnim prvakom in tekmovati le za zabavo,« je še povedal Gariboldi.

Klemen Gerčar je bil zaradi poškodbe ramena odsoten večji del sezone in se vrnitve zelo veseli. »Na tekmo grem popolnoma neobremenjen. Zavedam se, da nisem stoodstotno pripravljen, saj sem se na motor vrnil že kmalu po operaciji. Kljub temu se bom po najboljših močeh potrudil odpeljati kot sem sposoben v tem trenutku. Komaj čakam, da se na startu pridružim ostalim tekmovalcem, ki sem jih v preteklih tednih žal spremljal le po televiziji,« je navdušeno razlagal Gerčar.

Peter Irt je presenetil s hitro vrnitvijo, saj si je konec junija na dirki v Veliki Britaniji poškodoval vretence. »Po poškodbi sem opravil le štiri treninge na motorju in nisem stoodstotno pripravljen na dirko najvišjega ranga, zavedam pa se, da vsak nastop na dirkah svetovnega prvenstva prinese veliko izkušenj, zato dirke ne želim izpustiti,« je odločen Irt.

Jernej Irt je imel pretekli vikend na peščeni progi precej težav in je v obeh vožnjah odstopil, vendar pa bo proga v Švici povsem drugačna. Irt je razložil: »Trenutno se na trdih progah počutim kar v redu in v Švici vsekakor ciljam na točke, kar bi bil lep uspeh.«

Prva vožnja kategorije MXGP bo v nedeljo ob 14. uri, druga ob 17. uri.

V Švici se bo poleg tega odvila finalna dirka evropskega prvenstva EMX 125, na kateri bosta tekmovala Jan Pancar in Luka Crnković.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"