MXGP: V Italiji nepremagljiv 'super' Antonio, Gajser končal na desetem mestu

25. 6. 2017 | Peter Kavčič
Deli

Italijan Antonio Cairoli je zmagovalec enajste dirke za svetovno prvenstvo v motokrosu, ki je bila minuli vikend v Italiji. V Ottobianu se je po poškodbi vrnila trojica slovenskih motokrosistov, predstavnikov AMZS. Najboljši je bil Tim Gajser na desetem mestu, Peter Irt je bil petindvajseti, Jernej Irt pa dvaintrideseti.

Cairoli je v soboto slavil že v kvalifikacijah in napovedal, da bo na domačem terenu znova pokoril konkurenco. Gajser, ki se je v tekmovanje za svetovno prvenstvo vrnil po mesecu dni, je bil v kvalifikacijah peti, Jernej in Peter Irt sta osvojila petindvajseto in sedemindvajseto mesto.

Herlings ni bil kos Cairoliju

V obeh vožnjah sta na dirki dominirala Italijan Cairoli in Nizozemec Jeffrey Helings, ki sta v ospredju uprizorila nekaj spektakularnih neposrednih dvobojev za zmago, s čimer sta podžigala italijanske navijače. Bučni italijanski navijači so Cairolija ponesli do dvojne zmage, Herlings pa se je moral zadovoljiti z drugim mestom.

Glasni so bili tudi številni slovenski navijači, ki so do konca spodbujali slovensko trojico. Tim Gajser je v prvi vožnji solidno startal, proti koncu pa začel popuščati, zato je nazadoval na deseto mesto. V drugi vožnji se je Gajser na startu zapletel s švicarskim motokrosistom in zaradi padca dirko začel iz zadnjega mesta. V svojem slogu je pridobival mesto za mestom, nato pa večji del druge vožnje vozil na trinajstem mestu. V zadnjem krogu je uspel prehiteti še dva tekmovalca in ciljno črto prečkal enajsti. V seštevku obeh voženj je bil deseti, osvojil je enaindvajset točk.

Brata Irt žal brez točk

Peter Irt je bil blizu osvojitve novih točk v svetovnem prvenstvu, a mu to na koncu žal ni uspelo. V obeh vožnjah je bil triindvajseti, kar ga je poneslo na skupno petindvajseto mesto. Jernej Irt je tekmoval samo v prvi vožnji in osvojil enaintrideseto mesto, potem pa so se pojavile hude bolečine v poškodovani rami, zato v drugi vožnji ni startal.

V skupnem seštevku svetovnega prvenstva še naprej vodi Cairoli, na drugem mestu je Francoz Gautier Paulin, na tretjem pa Belgijec Clement Desalle. Gajser ostaja peti, do četrtega mesta ga loči triinpetdeset točk.

Naslednja dirka za svetovno prvenstvo bo 2. julija na Portugalskem.

Evropsko prvenstvo 125 in 250

V tekmovanju za evropsko prvenstvo sta nastopila Jan Pancar in Maks Mausser. Pancar se je v kategoriji EMX 250 uspešno kvalificiral na dirko, kjer je bil v prvi vožnji dvaindvajseti, v drugi pa se je boril za prvo petnajsterico in končal na šestnajstem mestu. Skupno je bil enaindvajseti in osvojil pet točk. Zmagal je Italijan Morgan Lesiardo. V kategoriji EMX 125 je tekmoval Maks Mausser, ki pa je obtičal v kvalifikacijah.

Rezultati MXGP

1.vožnja:
1. Antonio Cairoli (Ita)
2. Jeffrey Herlings (Niz)
3. Gautier Paulin (Fra),

10. Tim Gajser
23. Peter Irt
31. Jernej Irt (vsi Slo)

2. vožnja:
1. Antonio Cairoli (Ita)
2. Jeffrey Herlings (Niz)
...
11. Tim Gajser
23. Peter Irt (oba Slo)

Skupno na dirki:
1. Antonio Cairoli (Ita) 50 točk
2. Jeffrey Herling (Niz) 44
3. Max Anstie (VBR) 36

10. Tim Gajser 21
25. Peter Irt
32. Jernej Irt

Skupno v SP:
1. Antonio Cairoli (Ita) 431 točk
2. Gautier Paulin (Fra) 364
3. Clement Desalle (Bel) 361
4. Jeffrey Herlings (Niz) 335
5. Tim Gajser (Slo) 282

Peter Kavčič
foto: Honda Proracing, KTM images

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"