Alfa Romeo Giulia: nova admiralska ladja iz Milana

24. 6. 2015
Deli

Alfa Romeo je v prenovljenem muzeju v svojem zgodovinskem središču Areseju pri Milanu predstavil novo admiralsko ladjo Giulio, s katero obuja še eno ime iz svoje slavne zgodovine.

V bistvu je tokrat šlo za predpremiero novega modela, med katero so objavili le podatke o najzmogljivejši različici Giulie z legendarno štiriperesno deteljico Quadrifoglio. Temu primeren je tudi motor, 510-"konjski" 3-litrski turbobencinski motor V6, ki omogoča pospeške v 3,9 sekunde do 100 kilometrov na uro. Popolnoma aluminijasta struktura in elektronsko izključevanje motornih valjev po drugi strani pripomoreta k gospodarnosti in majhnim izpustom škodljivih plinov, a ne okrnita značilnega športnega zvoka motorja.

K dobri legi na cesti pripomore enakomerna razdelitev mase med prednjo in zadnjo premo in namestitev vseh težkih komponent med njiju. Zadnja prema je seveda večvodilna, prednja pa je opremljena z dvema trikotnima vodiloma. Inženirji so se potrudili, da so kar se da veliko dela prepustili mehaniki in jo le zmerno podprli z elektronskimi dodatki. Izdatna je bila tudi raba aluminija in kompozitne plastike. Karoserije se lahko pohvali z odlično aerodinamiko, ki služi tudi potiskanju avtomobila k podlagi, prenovljen pa je tudi vmesnik Alfa DNA.

Kot pravijo pri Alfa Romeu, so si oblikovalci nove Giulie prizadevali, da bi ustregli trem zahtevam: občutku za razmerja, preprostosti in skrbi za kakovostno zunanjost. Ker so motor in mehanski deli vgrajeni med obe premi, ima Guilia zelo kratke previse nad kolesi, dolg pokrov motorja in prednje blatnike, nazaj umaknjeno potniško kabino in mišičast zadek, ki nakazuje na zadnji pogon. Giulii so namenili najdaljšo medosno razdaljo v njenem razredu, ki kljub kompaktnim zunanjim meram zagotavlja veliko prostora za potnike. Kabina je preprosta in, kot pravijo, se kot dobro ukrojena obleka osredotoči okoli voznika.

Alfa Romeo je hkrati z novo Giulio predstavil tudi prenovljeni logo znamke, ki v posodobljeni podobi vsebuje oba nepogrešljiva simbola znamke: lombardski križ in kačo milanske renesančne dinastije Viscontijev.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"