AM video: Mitsubishi Lancer Evolution

4. 12. 2008
Deli
AM video: Mitsubishi Lancer Evolution

Če se nekateri v oglasih bahajo, da ravno ni zabavno, so pri Mitsubishiju s tem izrekom šli v skrajnost. Ne le da najnovejši model Evolution (priljubljeno, a napačno poimenovan tudi desetka) ne ljubi ravnin, asfalta ali mesta, ampak so mu pravi izziv vse tiste podlage, ki se jih avtomobilisti (ponavadi) bojijo. Več kot je snega, bolj kot blato drsi in makadam frči, bolj navdušuje.

Pri reli specialkah, kakršna je bil Evo doslej, je stvar jasna: avto ima štiri vrata (ali pet), pet sedežev in lahko služi (glede na prostornost) tudi kot družinski avto, a vse je podrejeno temu, da bo predelan za dirke čim uspešnejši. Zato je glasen, trd, neudoben, a hiter. Novi Evolution noče biti reli specialka, temveč najhitrejša in najbolj športna, a še vedno civilizirana cestna različica Lancerja.

Motor (Mitsubishi Lancer Evolution 2.0 MIVEC TC-SST MR): 4-valjni – 4-taktni – vrstni – turbobencinski – nameščen spredaj prečno – vrtina in gib 86 × 86 mm – gibna prostornina 1.998 cm? – kompresija 9, 0 : 1 – največja moč 217 kW (295 KM) pri 6.500/min – srednja hitrost bata pri največji moči 18, 6 m/s – specifična moč 108, 6 kW/l (147, 7 KM/l) – največji navor 366 Nm pri 3.500/min – 2 odmični gredi v glavi (veriga) – po 4 ventili na valj – turbinski polnilnik na izpušne pline – hladilnik polnilnega zraka.

Ekipa Avto magazina je avtomobil temeljito testirala. Na dirkališču Raceland, kjer merimo naše najhitrejše športne testne avtomobile, je novi Evolution za par stotink prehitel BMW M3 in se tako uvrstil na prvo mesto med 38 avtomobili. Lestvico si lahko ogledate na tej povezavi.

Nekaj utrinkov s testnih voženj si lahko ogledate v videu, celoten test pa v najnovejši številki Avto magazina (25/2008), ki je izšel 4. decembra.

Preberite še blogerske zapise našega urednika Dušana Lukiča . .

Čista desetka?

Evo X drugič ali skoraj čista desetka

Evo X še tretjič

Rekordni Lancer (video)

AM_Mitsubishi_Lancer_Evo_X