AMG predstavlja nov osemvaljnik za GT

28. 7. 2014
Deli

Mercedesova športna podružnica AMG je zdaj tudi uradno predstavila nov motor, ki ga bodo najprej začeli vgrajevati v model Mercedes-Benz GT AMG, ki bo prvič predstavljen na pariškem salonu letos oktobra.

Pravijo, da gre za pravo mojstrovino med motorji. Osemvaljni V motor ima štirilitrsko prostornino in biturbo polnilno tehnologijo, torej dvojno puhalo za polnjenje valjev s stisnjenim zrakom. Je precej športno naravnan. To pomeni precejšnjo zmogljivost motorja, lahko gradnjo ter tudi odlične rezultate glede vsebnosti izpuha motorja.

Ima 375 kilovatov oziroma 510 'konj' moči (pri največ 72.00 vrtljajih v minuti) ter kar 650 njutnmetrov navora (v območju med 1.750 in 4.750 vrtljaji v minuti). S to novostjo pri AMG nadaljujejo izročilo učinkovitih in zmogljivih motorjev, ki so ga začeli leta 1967 s prvim takim, z oznako M100, ki je bil srce dirkalnika 300 SEL 6,8 AMG.

Novi motor ima maso 209 kg in ustreza normi EU6. Mazanje je zagotovljeno s suhim karterjem, kar zmanjšuje višino motorja (za 55 mm), z nižjo namestitvijo v avtomobile to še izboljšuje nižje težišče. Seveda je dobava goriva v valje s pomočjo neposrednega vbrizga, večkratni vbrizg zagotavljajo piezo električne šobe, bencin je v skupnem vodu pod tlakom med 100 in 200 bar. (TP)

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja