Avtonomna vožnja čez ameriško celino

17. 4. 2015
Deli

Avtonomna vožnja avtomobila očitno postaja stvar vse bližnje prihodnosti, saj je inženirjem iz podjetja Delphi Automotive uspelo izvesti najdaljšo avtonomno vožnjo avtomobila doslej.

Predelani Audijem Q5, ki so ga preimenovali v Roadrunnerja, je namreč v devetih dneh premagal dobrih 5500 kilometrov razdalje med San Franciscom in New Yorkom. Pri tem je prečkal 15 ameriških zveznih držav, se srečal tudi z zapletenimi prometnimi situacijami, kakršne so prometni zastoji, gradbišča na cesti, gorske ceste, mostovi, predori, agresivni vozniki in slabe vremenske razmere, ter skoraj 99 odstotkov vožnje opravil povsem samostojno.

Delphijevi inženirji so Roadrunnerja na pot pripravili z goro bolj ali manj zapletenih elektronskih pripomočkov, ki jih v precejšnji meri poznamo že iz serijskih avtomobilov. Na krovu je denimo bilo kar šest radarjev dolgega dosega in štirje radarji kratkega dosega, tri videokamere, šest lidarjev (laserski radar), sistem za lokalizacijo, inteligentni softverski algoritmi ter seveda popolni nabor asistenčnih sistemov.

Kot je dejal Deplhijev šef za tehnološki razvoj Jeff Owens, se je Roadrunner na poti imenitno odrezal in zbral obilico podatkov, ki bodo inženirjem služili pri razvoju sistemov za pomoč voznikom. Podatkov je menda bilo kar za 3 terabajte, kar je menda primerljivo s tretjino tiskanega materiala, zbranega v znameniti knjižnici ameriškega kongresa.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"