Avtonomni avtomobili bodo speljali leta 2021

2. 12. 2015
Deli
Avtonomni avtomobili bodo speljali leta 2021 (foto: Google)
Google

Avtonomni avtomobili so pogosta tema avtomobilskih pogovorov,a za zdaj nihče še ne vidi njihove dejanske uresničitve. Kot je pokazala študija britanske ustanove Juniper Research, bi jih do leta 2025 lahko vozilo skoraj 20 milijonov, v redno uporabo pa bodo prišli leta 2021.

Avtonomni avtomobili se bodo najverjetneje prvič pojavili na evropskih in n severnoameriških cestah, kjer poteka največ testov. K hitrejši uveljavitvi v tem delu sveta bi lahko pripomoglo tudi dejstvo, da so avtomobili že sedaj v veliki meri opremljeni z naprednimi sistemi za pomoč vozniku, kakršna sta radarski tempomat ali pomoč pri parkiranju. Kot pravijo raziskovalci, bodo ti sistemi voznike pripravili na psihološke spremembe, ki jih bo povzročila sprememba voznikove vloge iz aktivnega udeleženca v prometu na zgolj operaterja avtonomnega avtomobila.

Kot je pokazala raziskava ustanove Juniper Research, se med pet najbolj obetavnih igralcev na področju razvoja avtonomnih avtomobilov uvrščajo Google, Volvo, Daimler, tesla in Apple. Pri tem so upoštevali različne ključne kriterije, kakršni so preskusi v dejanskem prometu, kilometrina voženj po javnih cestah, razvojna stopnja tehnologije, obsegi in cilji projektov ter potencial za uspešen nastop na trgu.

Opazili so tudi zaskrbljenost nad odločanjem, ki bi ga bili sposobni avtonomni avtomobili, Kaj bi denimo avtonomni avtomobil storil, če bi se moral odločiti med dvema enako katastrofalnima scenarijema. Vsekakor so pozvali k prizadevanjem, naj vlagatelji in projektanti zagotovijo vsaj minimalno gotovost uporabnikom, ki jim prepustili bodo svoje usode.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja