Avtonomni Nissan Leaf že vozi po londonskih cestah

13. 3. 2017
Deli

Nissan je precej napredoval v razvoju tehnologij za avtonomno vožnjo in testne vožnje že pred časom preselil na običajne ceste. Zdaj jih izvajajo tudi v Evropi, najprej na javnih cestah v vzhodnih predmestjih Londona.

Poskuse sicer že nekaj časa izvajajo na japonskih in ameriških cestah, za testno vozilo pa uporabljajo Nissan Leaf, ki so ga opremili s tehnologijami za samostojno vožnjo, ki delujejo do hitrosti 80 kilometrov na uro. Pri delovanju se zanaša na podatke iz milimetrskega radarja, laserskih skenerjev in video kamer, ki jih obdeluje zmogljivi procesor, pri obdelavi pa si pomaga tudi z vmesnikom HMI (Human Machine Interface – Vmesnim med človekom in strojem).

Prav v času prvih testnih voženj na londonskih cestah je Nissan v Ženevi javnosti predstavil prenovljenega Nissana Qashqaja, ki ga je opremil s tehnologijo ProPILOT, ki avtomobilu omogoča avtonomno vožnjo po enem pasu na avtocesti. ProPILOT se je sicer že izkazal v Nissanu Sereni za japonski trg, vgradili pa ga bodo tudi v novi Nissan Leaf, ki ga bo japonska znamka, kot je na v uradnem tvitu napovedal ameriški zastopnik, predstavila septembra, na ceste pa bo, vsaj v ZDA, zapeljal konec leta.