Bentley Bentayga - najhitrejši, najmočnejši, najbolj razkošen in najbolj ekskluziven športni terenec

9. 9. 2015
Deli

Iz Creweja prihaja Bentley Bentayga, športni terenec, ki mu ne manjka razkošja in ekskluzivnosti, ki ju združuje z močjo in hitrostjo ter sposobnostjo da razvajene potnike popelje na kakršenkoli teren.

Z novim 6-litrskim twin-turbo bencinskim motorjem W12 TSI je vsekakor najmočnejši in najhitrejši športni terenec doslej. Motor pri 6000 vrtljajih na minuto razvije 608 "konjskih moči", navor 900 njutonmetrov pa je na volj od 1250 do 4500 vrtljajev na minuto. 2,422 tone težak Bentayga z njim ter ZF-ovim 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom v kombinaciji s štirikolesnim pogonom v 4,1 sekunde doseže 100 kilometrov na uro in pospešuje do na dirkališču dokazane največje hitrosti 301 kilometrov na uro. Tudi po zaslugi občasnega izključevanja šestih valjev in sistema start-stop z možnostjo vožnje z zaletom je izpust ogljikovega dioksida omejena na 292 gramov na kilometer.

Bentayga je opremljen tudi s stabilizacijskim sistemom Bentley Dynamic Ride, ki deluje s tokom napetosti 48 voltov in podvozju zagotavlja ugodno razmerje udobja, oprijemljivosti in varnosti na vseh podlagah. Električni servo so namenili natančnemu in odzivnemu volanu, seveda pa ne manjka tudi vseh že uveljavljenih varnostnih sistemov. Zračno vzmetenje glede na podlago omogoča štiri različne nastavitve in olajša nalaganje tovora in priklop prikolice.

Pod značilno skulpturno oblikovano karoserijo se skriva udobna kabina, v kateri ne manjka varnostnih, razvedrilnih in informativnih pripomočkov ter natančno izdelanih elementov iz kovine, lesa in usnja v slogu britanskega občutka za razkošje. Spredaj prevladuje 8-palčni zaslon na dotik v povezavi s 30-gigabajtnim trdim diskom, zadaj pa potnike razvaja 10,2-palčna odstranljiva tablica Bentley Entertainment Tablet z operacijskim sistemom Android in vsestransko povezljivostjo. Kupci se lahko odločajo tudi med tremi zvočnimi sistemi, med katerimi najbolj zmogljivega 1950-vatnega sestavlja 18 zvočnikov.