BMW 2 Active Tourer bo priključni hibrid

3. 7. 2015
Deli

BMW bo paleto priključno hibridnih modelov kmalu razširil navzdol, v BMW 2 Active Tourer, kar je prikazal s prototipnim avtomobilom.

Prototip BMW 2 Active Tourerja, ki ga je BMW predstavil na svojem preskusnem poligonu v Miramasu v Franciji, je v osnovi motoriziran s prečno vgrajenim 1,5-litrskim trivaljnim bencinskim motorjem TwinPower z močjo 100 kilovatov in navorom 220 njutonmetrov, ki se preko šeststopenjskega samodejnega menjalnika prenašata na prednji kolesi. Pomaga mu nad zadnjo premo vgrajeni elektromotor z močjo 65 kilovatov in navorom 165 njutonmetrov, ki se na zadnji kolesi prenašata preko dvostopenjskega menjalnika. To še ni vse, saj je spredaj vgrajen dodatni visokonapetostni generator električnega toka, ki med vožnjo proizvaja tok za napajanje visokonapetostne baterije, bencinskemu motorju pa v kritičnih obdobjih zagotovi dodatnih 15 kilovatov moči in 150 njutonmetrov navora. Prototip v 6,5 sekunde doseže hitrost 100 km/h, porabi približno dva litra bencina na 100 kilometrov in v zrak izpusti manj kot 50 gramov ogljikovega dioksida na kilometer. Popolnoma električno lahko prevozi 38 kilometrov.

Voznik odzive električnega pogona upravlja z gumbom eDrive na sredinski konzoli. V režimu Auto eDrive bencinski in električni motor sodelujeta. Avtomobil pri običajnih obremenitvah spelje popolnoma električno, pri hitrosti nad 80 km/h ali silovitejšem pospeševanju pa se vključi bencinski motor. V režimu Max eDrive avtomobil poganja le električni motor, deluje pa do hitrosti 130 km/h. V režimu Save Battery se baterija vzdržuje pri stalni napolnjenosti, da se elektrika prihrani za območja, kjer električna vožnja pride bolje do izraza. Režimi sicer pretežno delujejo s programom vozne dinamike Comfort. Kot v drugih različicah serije sta sicer na voljo tudi programa Sport, kjer v tem primeru oba motorja sodelujeta za zagotavljanje športne vožnje, in Eco Pro, ki v vožnjo vnaša funkcijo jadranja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja