Cena letne vinjete za zdaj ostaja 55 evrov

13. 11. 2008
Deli
vinjeta

Kljub opozorilom Evropske komisije Slovenija do novega leta ne more uvesti kratkoročnih vinjet, ker enostavno ni dovolj časa za spremembo vseh potrebnih uredb. Dars bo zato še pred 1. decembrom začel prodajati letne vinjete po ceni 55 evrov za osebna vozila in po ceni 27, 5 evrov za motorna kolesa.

Letne vinjete v oranžni barvi bodo veljale od 1. decembra 2008 do 31. januarja 2010, skupaj torej 14 mesecev, polletne pa bodo začeli prodajati po 15. decembru, veljale pa bodo od 1. januarja 2009. V primeru, da bodo kupljene pred novim letom, jih bodo prodajalci preluknjali 1. januarja 2009, saj so do konca leta v veljavi polletne za leto 2008.

Polletne vinjete za osebna vozila stanejo 35 evrov, za motorna kolesa pa 17, 5 evrov.

Kot je znano, je Evropska komisija zaradi vinjetnega spora že zamrznila sredstva za avtocestni odsek Slivnica-Draženci v višini 88 milijonov evrov, enaka usoda pa bi lahko doletela tudi odsek Draženci-Gruškovje. V Bruslja trdijo, da Slovenija krši evropski pravni red in da mora uvesti kratkoročne vinjete ter njihovo ceno določiti po načelu sorazmernosti. To pomeni, da morajo biti cenejše od letnih in polletnih vinjet.

Prometni minister Radovan Žerjav meni, da gre v tem primeru za nekorektno izsiljevanje Bruslja, po njegovi oceni pa bo nova vlada morebitne spremembe lahko uvedla šele 1. julija 2009.

Dars je pred kratkim podal analizo vinjetnega sistema cestninjenja, v katerem ocenjujejo, da jim bo z vinjetami po trenutnih cenah že prihodnje leto zmanjkalo denarja za odplačevanje dolgov, če bodo uvedene vinjete za krajši čas, pa naj bi se dolg še povečal.

Če bodo v prihodnje uvedene kratkoročne vinjete, na Darsu so nedavno povedali, da naj bi veljale 10 dni in stale od 15 do 20 evrov, bi to pomenilo dvakratno zvišanje cen zdajšnjih vinjet. Po besedah Marjana Kolerja z Darsa bo treba zaradi finančne vzdržnosti letne vinjete podražiti na okoli 125 evrov, polletne pa na okoli 80 evrov.

Verjetni novi prometni minister Patrik Vlačič pred nastopom funkcije o tem še ne daje izjav.

Vir: Dnevnik, RTV Slovenija, STA, Dars

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol