Chevrolet Bolt: pride tudi v Evropo

12. 1. 2016
Deli

Chevrolet je pred nekaj dnevi predstavil Bolt, novi cenovno dosegljivi električni avtomobil, a je bilo omenjenih le nekaj tehničnih podrobnosti. Zdaj je o njegovem pogonskem sklopu že znanega več. Znano je tudi, da pride tudi v Evropo, najverjetneje kot Oplov model.

Kot pravijo pri Chevroletu, so inženirjem naročili, naj razvijejo pogon, ki bo voznikom omogočil tudi precej zadovoljstva v vožnji. V njegovem centru je elektromotor s permanentnimi magneti, ki poganja prednji kolesi. Bolta z močjo 150 kilovatov in navorom 360 njutonmetrov v kombinaciji s končnim prenosni razmerjem 7,05:1 v manj kot sedmih sekundah pospeši do 100 kilometrov na uro, pospeševanje pa se ustavi pri 145 kilometrih na uro. Pogonski sistem nadzoruje Chevroletov sistem Precision Shift Sistem, ki pogonski enoti glede na izbran način vožnje in voznikove pritiske na pedal za plin elektronsko posreduje ukaze za natančno razvijanje moči in navora. Tak sistem seveda zaseda manj prostora od tradicionalnega menjalnika, kar je predvsem omogočilo lažjo ureditev potniške kabine.

Chevroletovi inženirji so v sodelovanju s strokovnjaki iz LG Electronics in na podlagi izkušenj z Voltom razvili tudi novi baterijski sklop s kapaciteto 60 kWh in največjo izhodno močjo 160 kilovatov. Sestavlja ga 288 litij-ionskih celic, ki so združene v 10 modulov in 96 skupin po tri celice in zasedajo celotno dno avtomobila. Osnovno polnjenje preko noči je - v ZDA - možno s 120-voltnim hišnim polnilnikom, s stensko 240-voltno polnilno napravo moči 7,2 kilovata pa je možno baterije v manj kot dveh urah napolniti za 50 milj oziroma 80 kilometrov vožnje. Obstaja še možnost hitrega polnjenja v 30 minutah za doseg 90 milj oziroma 145 kilometrov.

Kot poroča revija Autocar, bo Bolt na voljo tudi v Evropi, verjetno v okviru znamke Opel in le z volanom na levi strani. Predelava za angleški trg se naj zaradi premajhnega števila predvidenih primerkov ne bi obrestovala. Pričakujemo ga lahko konec leta 2017.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"