Clio R. S. 16 za štirideset let Renault Sporta

29. 5. 2016
Deli

Renault je ob štiridesetletnici oddelka Renault Sport in povratku v Formulo 1 pripravil študijo Clio R.S. 16, ki jo je ob začetku velike nagrade Monaka po ulicah Monte Carla popeljal Kevin Magnussen.

Študijski Renault Clio R.S. 16 je najbolj zmogljiv cestni avtomobil, ki so ga doslej razvili pri oddelku Renault Spot. Poganja ga dvolitrski motor z največjo močjo 275 'konj' in navorom 360 njutonmetrov. Kot je povedal direktor oddelka Renault Sport Patrice Ratti, je bil prenos tolikšne moči v Cliu na cesto pravi izziv, ki so ga s skupinami strokovnjakov za cestne in dirkalne avtomobile uresničili v vsega petih mesecih.

Inženirji so morali v Cliu najti idealen način za vgradnjo motorja, menjalnika in hladilnega sistema iz precej večjega Mégana R.S. 275 Trophy-R, čim večjemu izkoristku motorja pa so podredili tudi izpušni sistem. Pri njem so veliko pozornosti posvetili tudi uglasitvi zvoka in se odločili, da bodo na Clio R.S. 16 vgradili Akrapovičevega. Seveda je bilo občutnih dodelav deležno tudi podvozje.

K športnemu videzu so pripomogli razširitev karoserije za 60 milimetrov, 19-palčna platišča in reflektorske luči v obliki šahovnice LED R.S. VISION. Za barvo karoserije je bila izbrana značilno rumena v kombinaciji z bleščeče črnimi dodatki.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem