Daimler pripravlja močan napad na Teslo: blizu Dresdna bo stala velika tovarna baterij

23. 5. 2017
Deli

Blizu Dresdna so postavili temeljni kamen za že drugo tovarno litij-ionskih baterij, s katero naj bi konkurirali Teslini tovarni Gigafactory.

Daimler se je korenito lotil svojega tekmeca na področju električnih vozil iz Silicijeve doline. Pri mestu Kamenz na Saškem, okoli 50 kilometrov od Dresdna, so namreč postavili temeljni kamen za že drugo tovarno litij-ionskih baterij, v katero bodo vložili okrog 500 milijonov evrov. S svojo proizvodnjo baterij na Saškem bodo tako neposredno konkurirali tovarni Gigafactory, ki jo gradi Tesla.

Za električna gospodarska vozila

Že druga tovarna baterij, ki jo je odprla Daimlerjeva podružnica za proizvodnjo baterij Accumotive, bo izdelovala predvsem baterijske sklope za gospodarska vozila, med katerimi bodo elektrificirana furgona Vito in Sprinter ter električni 7,5-tonski tovornjak Fuso eCanter, ki lahko s polnimi baterijami prevozi do 100 kilometrov, v majhni seriji pa bo na voljo z letošnjim letom. Mercedes-Benz Trucks je začel tudi s praktičnimi preskusi prvega popolnoma električnega težkega tovornjaka Urban eTruck, prihodnje leto pa bo na ceste predvidoma zapeljal tudi električni mestni avtobus.

Tovarna, ki so jo zgradili na zemljišču, velikem 20 hektarov, bo začela obratovati prihodnje leto, v njej pa bodo sčasoma zaposlili okrog 1.000 delavcev, s čimer bodo podvojili sedanjo delovno silo. Nič nenavadnega torej, da je projekt zanimiv tako za deželne kot tudi nemške državne oblasti in da sta bila na odkritju temeljnega kamna tudi nemška zvezna kanclerka Angela Merkel in ministrski predsednik dežele Saške Stanislaw Tillich.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja