E-policist za učinkovitejšo policijo

17. 4. 2014
Deli

Slovenska policija je sama razvila novo informacijsko rešitev e-policist, ki bo policistom na terenu olajšala preverjanje podatkov v evidencah in izdajanje plačilnih nalogov, s tem pa pohitrila tudi celoten policijski postopek.

Rešitev je sestavljena iz strojne opreme, torej tiskalnika in tablice, ter programske opreme, ki teče na tablici in se neposredno povezuje z bazami podatkov, ki jih pri svojem delu uporablja Policija. Policisti na terenu so morali doslej za preverjanje vozil in voznikov vsakič po radijski zvezi poklicati Operativno komunikacijski center (OKC), kjer je operater pogledal v različne evidence in policistom posredoval podatke. V OKC so tako na leto opravili kar okoli 90 tisoč takih preverjanj, vsako pa seveda traja nekaj minut.

Pri pisanju plačilnih nalogov so policisti ne le izgubljali veliko časa s prepisovanjem in preverjanjem podatkov iz evidenc in dokumentov, temveč je bilo treba vse te podatke z naloga ob koncu delavnika še enkrat pretipkati v računalniški sistem policije. Dvojno delo, torej.

Sistem e-policist pa policistom na terenu omogoča, da v aplikacijo, ki teče na tablici, vpišejo le po en podatek voznika in vozila (na primer EMŠO in registrsko številko), vse ostale podatke pa aplikacija sama pridobi iz baz Policije ter mednarodnih baz (šengenska baza SIS2 ter Interpolova baza) in ob tem policista tudi opozori, če je z voznikom ali vozilom kaj narobe. Policist tako le preveri, ali pridobljeni podatki res ustrezajo vozniku, ki ga obravnava, nato pa lahko, če se za to odloči, z enim klikom podatke prenese v plačilni nalog, tam le (z nekaj izbirami iz kontekstnih menijev) kršitev in kraj dogodka in plačilni nalog natisne in hkrati vnese v bazo Policije. Tako odpade naknadno pretipkavanje, možnosti pomot pri vpisu podatkov na nalog, pa tudi možnost, da bi plačilni nalog kam 'izginil'.

Policija bo projekt najprej preizkusila pri prometnih policistih PU Kranj in Ljubljana ter pri specializirani enoti policije za nadzor prometa. Skupaj bodo v tem pilotskem projektu porabili 14 kompletov sistema (po enega na patruljo, cena je dobrega tisočaka), in če se bo projekt izkazal oziroma ko bodo odpravljene morebitne pomanjkljivosti, ga bodo razširili najprej na vse prometne policiste, nato pa na vse policijske patrulje. S splošno uporabo tega sistema bi letno prihranili okoli 300 tisoč delovnih ur. Policisti, ki so sistem že preizkusili pravijo, da čas pridobivanja podukov in izpolnjevanja plačilnega naloga skrajša za dve tretjini.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"