Edna je - skoraj - hitrejša od Tesle

27. 8. 2016
Deli
Edna je - skoraj - hitrejša od Tesle

Električni avtomobil spremenjen Mercedes-Benz Vito z imenom Edna, ki ga je razvil kalifornijski start-up s kitajsko finančno podporo Atieva, se uvršča med najhitrejše avtomobile na svetu, vsaj ko gre za pospeševanje. Med zadnjimi preskusi je namreč 100 kilometrov oziroma 60 milj na uro dosegel v vsega 3,08 sekunde.

S tem je bil hitrejši od Corvette in BMW-ja i8, s katerimi se je pomeril v pospeševanju, hitrejši pa bi bil tudi od električne limuzine Tesla S, če znamka ne bi pred kratkim predstavila njene najmočnejše različice P100D Ludicrous , ki 100 kilometrov na uro doseže v 2,5 sekunde.

Preskusi so se osredotočili tudi na šprint na 1/8 in 1/4 milje, na katerih se je Edna tudi precej dobro izkazala, saj je z osmino milje opravila v 7,2 sekunde in dosegla hitrost 99 milj na uro (159,33 km/h), do četrt milje pa je pospeševala 11,3 sekunde in dosegla hitrost 117 milj na uro (188,29 km/h).

Še nekaj podatkov o Edni: pod znano pločevino Mercedesa-Benza Vita se skrivajo dva pogonska elektromotorja, dva kompleta elektronike za nadzor motorjev, dva menjalnika, baterija s kapaciteto 87 kWh in izhodno močjo 900 'konjskih moči' in seveda programska oprema, ki krmili ves pogonski sklop in zapisuje podatke, ki jih bo Atieva izkoristila pri razvoju električne limuzine.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel