Električni rekord s starodobnikom

25. 7. 2016
Deli

Britanski avtomobilski novinar in predelovalec avtomobilov Johnny Smith je pripravil rekordni električni avtomobil, ki nima prav nič skupnega s superšportnimi avtomobili, ki si jih sicer najlaže predstavljamo v takšni vlogi.

Smith je namreč v električnega rekorderja v vožnji na četrt milje predelal kar starodobnika, tarčo posmeha avtomobilistov iz sedemdesetih let z imenom Enfield 8000. Omenjeni avtomobil je bil originalno opremljen z svinčevimi akumulatorji in elektromotorjem , ki je zmogel največjo moč celih osem 'konj', kar pa seveda ni bilo dovolj za rekorderski podvig. Skromni elektromotorček je prepustil svoje mesto električnemu 'stroju' z močjo 800 'konj' in navorom 1627 njutonmetrov, ki lahek avtomobil v vsega šestih sekundah izstreli do hitrosti 182 kilometrov na uro. Napaja se iz 188 litij-ionskih baterijskih celic, ki so razporejene po razpoložljivih vdolbinah pod karoserijo.

Smith je z avtomobilom, ki ga je poimenoval Flux Capacitor, četrt milje prevozil s povprečno hitrostjo 195 kilometrov na uro in jo premagal v rekordnih 9,86 sekunde, s čimer je izboljšal rekord predhodnika Johna Waylanda iz Ohia, ki je četrt milje s predelanim električnim Datsunom premagal v 10,25 sekunde.

Najbolj zanimivo je, da se Smith s Flux Capacitorjem lahko povsem legalno vozi tudi po cestah.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"