Električni superšportnik za prihodnje generacije

5. 1. 2016
Deli

Na sejmu zabavne elektronike CES v Las Vegasu je inovativno ameriško podjetje Faraday Future predstavilo svoj prvi avtomobil, študijskega električnega superšportnika FFZERO1, ki se lahko pohvali z več kot 1000 električnimi "konjskimi močmi".

Faraday Future FFZERO1 je enosedi superšportni avtomobil, v katerem voznik sedi na sedežu z naslonjalom, ki je nagnjeno pod kotom 45 stopinj glede na sedalno površino. S tem naj bi izboljšali prekrvavitev voznikovega telesa in pripomogli k povečanju njegove pozornosti med hitro vožnjo, ki je zares lahko hitra in bliskovita. 1000 "konjskih moči" iz štirih "Quad Core" elektromotorjev namreč povzroči, da FFZERO1 v manj kot treh sekundah doseže 100 kilometrov na uro, pospeševanje pa se ne zaključi niti pri 200 miljah oziroma 320 kilometrih na uro.

K boljšemu obvladovanju avtomobila vozniku pomaga tudi popolnoma povezljivi intuitivni uporabniški vmesnik z integracijo med virtualnimi in "head up" zasloni ter voznikovim pametnim telefonom, ki ga vstavi v priključni vmesnik na volanskem obroču in preko njega lahko spremlja vse vitalne funkcije avtomobila. FFZERO1 naj bi bil sposoben tudi popolnoma avtonomne vožnje.

K silovitim zmogljivostim pripomore tudi aerodinamična karoserija letalskega videza iz lahkih kompozitov, v katero so integrirali tudi dva aerodinamična predora, ki po eni strani izboljšujeta pretok zraka mimo oziroma skozi avtomobil, služita pa tudi hlajenju baterij. Faraday Future z FFZERO1 predstavlja tudi modularno platformo, na kateri bodo zasnovali svoje prihodnje serijske avtomobile. Razpolaga s prilagodljivimi dimenzijami, s kateri bo omogočila namestitev različno velikih baterijskih skladov.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"