Elvisov BMW 507 je prenovljen

9. 8. 2016
Deli

BMW-jev oddelek za starodobna vozila BMW Group Classic je popolnoma prenovil roadster BMW 507, ki ga je nekoč vozil kralj Rock'n'Rolla Elvis Presley.

Presley ga je uporabljal v času, ko je v Nemčiji služil vojni rok, potem pa je za dobrega pol stoletja poniknil neznano kam in veljal za izgubljenega. Ponovna najdba je bila plod dela strokovnjakov iz BMW-jevih arhivov in novinarke kalifornijske revije Bimmer Jackie Jouret, ki je ugotovila, da Elvis tedaj ni kupil novega avtomobila, ampak ga je že pred njim uporabljal dirkač Hans Stuck.

Stuck je namreč z BMW-jem 507 s številko šasije 70079 med majem in avgustom 1958 osvojil vrsto gorskih dirk v Nemčiji, Avstriji in Švici. Z njim se je pojavljal tudi po avtomobilskih razstavah, ga med drugim pokazal tudi belgijskemu kralju Baudouinu, odigral pa je tudi vlogo v nekem nemškem filmu. BMW 507 je popolnoma obnovljen nazadnje končal pri prodajalcu v Frankfurtu, kjer ga je jeseni 1958 kupil tedaj 23-letni Elvis Presley. Ker je bil Elvis vojak, je avtomobil dobil vojaško registrsko tablico, ki so jo vsako leto zamenjali, zato je raziskovalce istovetnost odkritega avtomobila begala vse dokler niso odkrili zavarovalne police iz leta 1958, na kateri sta bila zapisana prava številka šasije in lastnik Elvis Aaron Presley

Kmalu po vrnitvi v ZDA marca 1960 se je Presley naveličal avtomobila in ga prodal Chryslerjevemu trgovcu v New Yorku, od katerega ga je kupil radijski moderator Tommy Charles, ki ga je močno predelal za avtomobilske dirke. Avtomobil je potem zamenjal še nekaj lastnikov in končal v Kaliforniji, pri vesoljskem inženirju Jacku Castorju, ki je o njegovem obstoju obvesti prave ljudi. BMW je končno končal v rokah oddelka BMW Group Classic, ki mu je spet nadel izvirno obliko z belo barvo, 150-'konjskim' aluminijastim motorjem V8, črno-belo notranjostjo in avtoradiem Becker Mexico.

Javnosti ga bodo predstavili 21. avgusta na prireditvi Concours d'Elegance Pebble Beach v Kaliforniji.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol