Hyundai N - črka N za športni nastop

18. 9. 2015
Deli

Hyundai je avtomobilski salon v Frankfurtu izkoristil za predstavitev svoje nove športne znamke, ki bo nosila preprosto ime N, v njenem okviru pa bodo poleg dirkalnikov nastajali tudi cestni športni avtomobili.

Hyundai N 2015 Vision Gran Turismo

Kako bi lahko najbolje napovedali novo športno znamko, kot s študijo dirkalnika za virtualno dirkališče na igralni platformi Gran Turismo. Hyundai N 2015 Vision Gran Turismo sta navdihnila aeronavtika in hitrost, zato je videti kot reaktivni lovec na kolesih, ki zabriše mejo med zrakom in asfaltom in daje vtis kot da lebdi nad tlemi.

Njegov pogonski sistem je zasnovan na dveh skladih vodikovih gorivnih celic, ki skupaj proizvajata elektriko z močjo 500 kilovatov. Dodatnih 150 kilovatov se proizvede med regenerativnim zaviranjem. Silovita moč se na podlago učinkovito prenaša s pomočjo štirih elektromotorjev v pestih koles. Zaradi kombinacije lahkih gorivnih celic in trdne strukture monokoka je avtomobil težak le 972 kilogramov, zato razpolaga s silovitim razmerjem med močjo in težo, s katerim je lahko kos najbolj eksotičnim športnim avtomobilom. Pri tem mu pomaga tudi aerodinamika, saj zrak po posebnih vodih teče pod dnom avtomobila, kar pripomore k maksimalnemu potisku k tlom.

Hyundai N 2015 Vision Gran Turismo kot električni avtomobil seveda nima klasičnega motornega zvoka, kar pa ne pomeni, da je tih. Hrup ventilatorja, ki se suče s hitrostjo 200 tisoč vrtljajev na minuto, zvok gorivnih celic in hladilnega sistema za vodik ter elektromotorji namreč ustvarijo resnično hrumenje dirkalnega avtomobila.

Hyundai i20 WRC

Dirkanju v resničnem svetu je namenjen drugi predstavljeni izdelek oddelka N, Hyundai i20 WRC, novi dirkalnik za svetovno prvenstvo v rallyju, s katerim bo Hyundai nastopil v sezoni 2016. Dirkalnik, ki bo januarja debitiral na Rallyju Monte Carlo, že intenzivno preskušajo, v primerjavi s sedanjim dirkalnikom pa mu bodo predvsem optimizirali razporeditev teže ter izboljšali učinkovitost motorja in aerodinamiko.

Sanke za bob

Poleg avtomobilov je Hyundai v okviru oddelka N v Frankfurtu predstavil tudi sanke za bob, s katerimi tekmuje južnokorejska reprezentanca. Sanke za bob so sestavljene iz močne kovinske šasije in karoserije iz ogljikovih vlaken, zato imajo zelo nizko težišče in dobre vozne lastnosti. K slednjim pripomorejo tudi v vetrovniku izpiljena aerodinamika in optimizirani ostali sestavni deli. Sanke so prilagojene tudi posameznim športnikom. Hyundai izboljšane sanke za bob sicer pripravlja tudi za zimske olimpijske igre v Pyeongchangu 2018.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja