Kia Venga

31. 8. 2009
Deli

Ko smo videli prve fotografije zamaskiranega Kijinega limuzinskega kombija, smo se spraševali, ali gre za novo različico Cee’da. Potem sta prišla ženevski avtomobilski salon in koncept No 3.

Naposled so prišle še nove vohunske fotografije, ki so jih pri Kii zdaj poslali v zgodovino s tovarniškimi fotografijami novega avtomobila iz Koreje. Nova Kijina pločevina bo iskala kupce v razredu malih avtomobilov, čeprav bo z dolžino 4.068 milimetrov med najdaljšimi v svojem razredu. Z 2.615 milimetri je nenavadno dolga tudi medosna razdalja, sicer pa je enoprostornik s 1.600 višinskimi milimetri med višjimi v razredu.

Avtomobil z imenom Venga bo na ogled na septembrskem avtomobilskem salonu v Frankfurtu, narejen pa je bil v Evropi, kjer ga bodo tudi izdelovali. Posebnost Kie Venga je njena prostornost: dvojno dno prtljažnika in zadnja klop, ki se v razmerju 60 : 40 zloži v ravno dno povečanega prtljažnika. Osnovni motor bo 1, 4-litrski bencinski s 75 'konji', močnejši 1, 6-litrski dizel jih bo imel 115, oba in vsi drugi agregati pa bodo opremljeni s tehnologijo start-stop. V evropskih prodajnih salonih se bo nova Venga pojavila še letos.

Foto: Kia

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja