Lebdeča deska postaja resničnost

27. 6. 2015
Deli

Lebdeča deska oziroma "Hoverboard", ki smo jo še nedolgo tega lahko videli le v znanstveno-fantastičnih filmih, bi po zaslugi avtomobilske znamke Lexus lahko kmalu postala zelo resnična.

Toyotina razkošna avtomobilska znamka je namreč v sodelovanju z vodilnimi strokovnjaki v tehnologiji superprevodnikov razvila delujočo lebdečo desko. Deska izraža značilne oblikovne poteze znamke Lexus, označuje pa jo tudi značilni "L" z mask hladilnikov na avtomobilih, nastala pa je v okviru enega od projektov, s katerimi znamka v okviru reklamne kampanje "Amazing in Motion" prikazuje svoje razvojne zmogljivosti.

Deska za svoje delovanje izkorišča magnetno lebdenje, ki ji omogoča tudi gibanj brez trenja, ki ga sicer povzroča stik koles s tlemi. Pod pohodno desko iz naravnega bambusaovega lesa sta pritrjeni dve elektronski napravi, v katerih za učinkovito lebdenje skrbi kombinacija močnih permanentnih magnetov in superprevodnikov, ki jih hladi utekočinjeni dušik.

Lexus bo prototip lebdeče deske v prihodnjih tednih praktično preskusil v Barceloni, a bo žal pri preskusih tudi ostalo, saj ne načrtuje serijske proizvodnje.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"