Mercedes, Ford in Renault-Nissan skupaj do gorivnih celic

6. 2. 2013
Deli

Nemški Daimler, ameriški Ford in japonski Nissan so združili moči, da bodo odslej skupaj razvijali nabor različnih gorivnih celic, ki jih bodo od leta 2017 kot vir energije začeli vgrajevati v svoje električne avtomobile (FCEV). 

Vodilni vseh treh avtomobilskih velikanov z optimizmom pričakujejo nadaljnji razvoj te vrste tehnologije. Ob podpisu pogodbe so še poudarili, da že v začetku serijske izdelave leta 2017 pričakujejo, da bodo lahko izdelali okoli 100.000 avtomobilov letno.

Čeprav ob tem sodelovanju ne bo šlo za kakršnokoli podjetniško-lastniško povezavo, bo v razvoj in konstrukcijo vsak od njih vložil enako vsoto. Nadaljnji razvoj bo potekal v treh dosedanjih centrih v Detroitu, Vancouvru (Kanada), Tokiu in Stuttgartu. Razvijali bodo tehnologijo, ki energijo za pogon elektromotorjev pridobiva z združevanjem kisika in vodika, pri čemer se kot edina emisija sprošča voda. Po zatrjevanju vseh treh podjetij ima tehnologija gorivnih celic prednost pred običajnimi akumulatorji električnih avtomobilov zaradi manjše teže in hitrejšega polnjenja posode za gorivo (vodik), pa tudi enakovreden doseg dosedanjim avtomobilom s pogonom na motorje z notranjim zgorevanjem. Trije partnerji pa si tudi obetajo, da bodo s sodelovanjem laže dosegli svetovno standardiziranje nekaterih sestavnih delov, ki so potrebni za to tehnologijo. (TP)