Na preskusu EuroNCAP Volvo zgleden, Ford pa le z dvema zvezdicama

26. 1. 2017
Deli

Agencija za preverjanje varnosti novih avtomobilov EuroNCAP je opravila prve letošnje preskuse. Preskusili so varnost Volva S90 in V90 ter Forda Mustanga in dobili zelo različne rezultate.

Oba Volva sta podedovala varnostne tehnologije iz 'velikega brata' Volva XC90, kar se je pozitivno odrazilo tudi na testnih trčenjih. Serijski sistem za zaviranje v sili v primeru nevarnosti trka v drug avtomobil ali pešca se je odlično izkazal, avtomobila pa sta bila opremljena tudi s pomočjo pri ohranjanju smeri vožnje in radarskim tempomatom. Oba avtomobila sta bila boljša tudi pod vseh lani preskušenih tekmecev in sta se uvrstila med tri najboljše na preskusih EuroNCAP doslej.

Ford Mustang, oziroma njegova evropska različica, se je odrezal veliko slabše, saj je osvojil le dve zvezdici. Zaskrbljujoči so predvsem varnost odraslih potnikov in otrok, saj sta se med čelnimi trki denimo varnostni vreči premalo napihnili, varnostni pasovi zadaj pa niso opremljeni z zategovalniki in omejevalniki zatezne sile, zato lahko potniki zdrsnejo pod njih s čimer izgubijo svoj namen. Med bočnimi trki je lutka desetletnega otroka udarila ob nosilec zračne zavese, kar bi v dejanskih razmerah lahko bilo vzrok za hudo telesno poškodbo. Manjka tudi veliko varnostnih pripomočkov, ki so v evropski avtomobilski ponudbi že kar običajni. Ford je sicer obljubil, da bo nekatere v Mustanga serijsko vgradil že z letošnjim letom.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja