Nissan ponuja možnost fitnesa

1. 4. 2015
Deli

Menda so medicinske raziskave pokazale, da smo evropski vozniki med najmanj zdravimi na svetu, kar Nissan poskuša popraviti z drzno potezo.

Japonska avtomobilska znamka, ki je znana po inovativnih sistemih za pomoč vozniku, se je namreč odločila, da bo voznikom omogočila, da jih izključijo. V križancih Qashqai in X-Trail bodo namreč ponudili funkcijo GYM, ki bo na pritisk gumba izključila vse asistenčne sisteme in voznikom omogočila, da bodo svojemu telesu tudi za volanskim obročem privoščili določeno mero vadbe. Funkcija ne bo prekinila le dostopa do inovativnih sistemov, kakršen je pomočnik pri parkiranju Park Assist, ampak tudi do povsem samoumevnih sistemov. Takšna sta denimo servo volan in električno upravljanje šip. Povečala se bo tudi trdota pedalov plina, zavor in sklopke ter prestavne ročice, kar bo od voznika zahtevalo bolj odločne gibe. Voznikovo dejavnost in pokurjene kalorije bo s pomočjo funkcije "Gym and Go" meril kar avtomobilski informativno-zabavni sistem.

Nissan je funkcijo GYM razvil potem, ko je študija univerze v švedski Luri pokazala, da evropski vozniki postajajo vse bolj debeli in manj telesno pripravljeni, čemur je v veliki meri botrovala nedejavnost za volanskim obročem. Nissanov direktor za dobrobit strank Dr. P. Taka je ob tem povedal, da zdravje in dobro počutje svojih kupcev jemljejo zelo resno, saj si navsezadnje želijo, da bi živeli čim dlje in še naprej kupovali njihove avtomobile.

Funkcija GYM bi lahko pravo uporabnost pokazala v kombinaciji s sistemi za avtonomno vožnjo avtomobilov. V tem primeru bo vožnjo seveda prevzel avtomobil, potniki pa bodo kontrolne pripomočke izkoristili za vadbo. Volanski obroč bi tako lahko služil krepitvi bicepsov na rokah, modificirani pedali pa bi lahko služili razgibavanju nog. Nissan je na pomoč pri razvoju poklical tudi strokovnjake za fitnes in eden izmed njih, osebni trener Raol Pofil iz Pariza je dejal: "Nissan me je prosil, naj izdelam program vadbe, ki bo voznikom v udobju avtomobila pomagal k večji porabi kalorij in vitkim telesom. Z mojim programom bodo potniki povprečno porabili 1415 kalorij na teden."

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"