Nissanove novosti v Ženevi

4. 3. 2010
Deli

Nissanov razstavni prostor na avtomobilskem salonu v Ženevi bo poln novosti. Prvič se bo na stari celini pokazal 370Z Roadster, prvič bomo videli prenovljenega Pathfinderja, Navaro, Qashqaia in Qashqaia+2, sploh prvič pa se bosta pod sojem žarometov pokazala nova Micra in Nissanov drzen poskus med malimi avtomobili, Juke. Razstavljen bo tudi električni Leaf.

Novi Nissanov križanec Juke je nedvomno eden največjih posebnežev, kar se jih (bo) vozi(lo) na naših cestah. Ponavlja formulo Qashqaia, ki je Nissanova prodajna uspešnica, a se zdi, da gre z nenavadno obliko še v drznejše vode.

Juke hoče biti športen in terenski ter kupejevski hkrati. Izdelovali ga bodo v Evropi v britanskem Sunderlandu in v Oppami na Japonskem. V Sloveniji bo na voljo predvidoma od novembra.

Zgrajen je na B-platformi partnerstva Renault-Nissan, v dolžino meri 4.135 milimetrov, v širino 1.765 in v višino 1.570 milimetrov. Med osema vlada 2.530 milimetrov prostora. Nissan ga bo prodajal s pogonom na sprednji kolesi ali z vsekolesnim pogonom All-mode 4x4-i, pri katerem za porazdelitev navora do razmerja največ 50 : 50 skrbi elektronika.

Konec leta bo Juke na voljo s tremi motorji, dva bosta bencinska in en dizelski. Novi bencinec gibne prostornine 1, 6 litra ima kar 140 kW moči in 240 Nm, neposreden vbrizg in turbopuhalo.

Drugi bencinec je 86-kilovatni 1, 6-litrski, dizel pa ima oznako 15. dCi in moč 81 kW ter 240 Nm. Ročna menjalnika sta pet- in šeststopenjski, ob njiju pa je še samodejni CVT Xtronic. Le 251-litrski prtljažnik ne bo glavni Jukov adut.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja