Novi Renault je Kadjar!

2. 2. 2015
Deli

Ko so pred nekaj številkami Avto magazina napovedovali, kakšen bo novi Renaultov križanec velikosti Megana, smo zapisali, da je delovno ime Racoon. Sedaj so tu prve fotografije, podatki in ime: Kadjar.

Pri Renaultu pravijo, da je Kadjar moško ime, ki je sestavljeno iz besed KAD- in –JAR. KAD- izhaja iz besede »quad«, navdih zanj pa je povzet neposredno iz sveta terenskih štirikolesnikov, drugi del imena, –JAR izhaja iz francoskih besed »agile«in »jaillir« ter spominja na agilnost oziroma nenadno pojavnost.

Kadjar se bo v Renaultovi ponudbi križancev pridružil manjšemu Capturju ter večjemu, a že staremu Koleosu, ki pa ga pri nas tako ali tako ne prodajajo. Nastal je na podlagi nove skupne platforme (z Nissanom) CMF, ki si jo deli z novim s Qashqaijem, na njej pa bosta nastala tudi novi Megane in Scenic (in še kakšen model). 4,45 metra dolgi Kadjar premore 190-milimetrsko oddaljenost trebuha vozila od tal in 475-litrski prtljažnik, paleta motorjev pa bo (verjetno, saj o tem pri Renaultu še niso govorili) vsebovala logično ponudbo (ki jo poznamo že iz Qashqaija): obstoječe 1,5 in 1,6-litrske turbodizle ter bencince, nekaj pa bo tudi novosti z večjimi močmi. Seveda bo Kadjarja (za razliko od Capturja) moč dobiti tudi s sistemom štirikolesnega pogona, ki ima tri načine delovanja: Auto, Lock in 2WD.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja