Novi Volkswagen Golf GTI

1. 10. 2008
Deli

Med predstavitvijo prve in poslavljanjem pete generacije je Golf GTI z več kot 1, 7 milijona kupcev postal svetovna prodajna uspešnica. Sedaj na startni črti že čaka nova generacija: Volkswagen bo na avtomobilskem salonu v Parizu (od 4. do 19. oktobra 2008) svetovni javnosti premierno predstavil študijo novega Golfa GTI.

S podvozjem GTI z novo elektronsko zaporo diferenciala (XDS) dobijo ovinki in vlečna sila povsem nov pomen. Študija doseže hitrost 240 km/h, z dvolitrskim turbomotorjem z močjo 155 kW (210 »konjev«) pa zagotavlja še več užitka v vožnji in v povprečju porabi 7, 5 litra goriva. Motor največji navor 280 Nm razvije že pri 1.800 vrt./min. Za pospešek od 0 do 100 km/h potrebuje 6, 9 sekunde. Koncept, ki mu bo sledila zelo podobna serijska različica, gre do 240 km/h. V primerjavi s serijskim Golfom je GTI za 22 milimetrov znižan, ima novo športno podvozje, na listi dodatne opreme pa bo tudi sistem dinamičnega podvozja.

"Želeli smo dosledno logičen GTI-design, avto, ki ima moč, a obenem tudi stil, " je povzel Walter de Silva, glavni oblikovalec družbe Volkswagen AG. Študija šeste generacije, ki bo predstavljena v Parizu, združuje stilske elemente dveh GTI-ikon. Detajle, kot sta značilna satasta mreža hladilnika in kot črka V oblikovan pokrov prtljažnika, ki se razteza preko žarometov, je prispevala peta generacija GTI.

Foto: Volkswagen