Novo v Sloveniji: Ford Tourneo Custom/Transit Custom

5. 4. 2013
Deli

Verjetno tudi največji avtomobilski laiki poznajo legendarnega Fordovega Transita. To je kombi (v pravem pomenu besede), ali če hočete dostavnik, za katerega se je do zdaj v Evropi odločilo največ kupcev.

Njegove korenine segajo v leto 1965, pri Fordu pa v isti sapi poudarijo, da je bil njegov predhodnik že Ford Transit FK 1000 z letnico 1953.

Nova generacija dostavnikov Transit je temeljita prenovljena, saj so Fordovi oblikovalci tudi v njihove vrste prenesli kinetično oblikovanje (kinetic design). Tudi v notranjosti sta Transit oziroma Tourneo zelo blizu Fordovim osebnim avtomobilom, zato je počutje voznika in potnikov na zavidljivi ravni. Seveda je to odvisno od izbire modela oziroma različice in opreme, so pa prav vsi nadpovprečno varni in so kot prvi predstavniki svojega razreda osvojili pet zvezdic na EuroNCAP.

Motorna izbira je omejena na le 2,2-litrski turbodizelski motor, ki pa je na voljo v treh različicah (100, 125 in 155 'konj'). Pri Fordu so malce zapletali z imeni, a jim je, pravijo, vse jasno. Torej, Tourneo Custom je namenjen zgolj prevozu oseb (osem ali devet) in je tudi najbolje opremljen Transit, zanj pa je treba odšteti 29.160 evrov. Transit Custom je enako velik kot Tourneo, na voljo pa je v različici Transit Custom Kombi, ki je namenjena prevozu oseb (osem ali devet) in stane 25.290 evrov; druga možnost je Transit Custom Kombi Furgon, ki je namenjen prevozu šestih oseb in tovora in stane 22.580 evrov; tretja možnost pa je Transit Custom Furgon, ki je seveda namenjen predvsem prevozu tovora, saj ima ob voznikovem le še dva sedeža, zanj pa zahtevajo 20.690 evrov. Vsi modeli so na voljo s kratko (2.933 mm) ali dolgo medosno razdaljo (3.300 mm), za katero je treba odšteti med 500 in 800 evri, ni pa dolga medosna razdalja na voljo z vsemi motornimi različicami.

Fordov uvoznik v Sloveniji predvideva, da se bo za njihove novosti do konca leta odločilo vsaj 200 kupcev, pri čemer bo prevladovala najcenejša različica Transit Custom Furgon, ki je za poslovne uporabnike seveda na voljo tudi brez DDV. Dražji, potniški različici tega ne omogočata, so pa pri slovenskem uvozniku zato pripravili promocijski popust v višini 3.400 evrov za Transita Customa Kombi in 3.600 evrov za Tournea Customa. (SP)

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja