Novo v Sloveniji: Kia Optima

28. 6. 2016
Deli
Novo v Sloveniji: Kia Optima

Prenovljeno Optimo so pri Kii mednarodno predstavili že konec lanskega leta, a ker je za ta model evropski trg vendarle med manjšimi (večino jih prodajo v ZDA in Aziji), je tudi Slovenija na vrsto prišla šele sredi letošnjega leta.

Kljub temu, da na oko Optima ni doživela velikih sprememb (drugačen je prednji odbijač, zadnji strešni stebriček ter zadnje luči in pokrov prtljažnika), pa je ob prenovi vendarle malce zrasla (za 10 milimetrov v medosju in pri skupni dolžini ter višini, ter za 25 milimetrov v širino), dobila bolj dodelano, evropskemu kupcu na kožo pisano notranjost (z boljšimi stikali, k vozniku zasukano armaturno ploščo ter s kopico varnostno-asistenčnih sistemov (opozorilnik za mrtve kote, sistem za ohranjanje smeri v voznem pasu, prepoznavanje prometnih znakov, prečni nadzor pri vzvratnem odparkiranju, prenovljen infozabavni sistem z navigacijo s sedemletnim obdobjem posodabljanja zemljevidov ...).

Pri nas bo Optima na voljo le z 1,7-litrskim turbodizlom s 136 'konji', tudi v kombinaciji z dvosklopčnim samodejnim menjalnikom in sistemom start-stop. Poleti prideta še različica GT Line in model GT (z zmogljivejšim motorjem), jeseni pa karavanska različica in priključno-hibridna Optima.

Cene prenovljene Optime se začenjajo pri 30.990 evrih za opremo EX Smart, ki že premore tudi sistem za ohranjanje voznega pasu in prepoznavanje prometnih znakov, dvoconsko klimatizacijo in tudi navigacijo. Bogatejša stopnja opreme EX Bussines (33.490€) doda še samodejno zaviranje in brezžično polnjenje za mobilni telefon, , EX Limited (37.990€) pa še sistem za nadzor mrtvih kotov, sistem za pomoč pri vzvratnem odparkiranju, kamere za 360-stopinjski pogled okoli vozila, usnje in pomično stekleno streho.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"