Novo v Sloveniji: Porsche Panamera

29. 11. 2016
Deli
Novo v Sloveniji: Porsche Panamera (foto: Porsche)
Porsche

Leta 2009 predstavljena Panamera je pred kratkim dobila popolnoma novo naslednico, ki je že naprodaj tudi v Sloveniji.

Nova Panamera ima s predhodnico, prvič predstavljeno leta 2009, skupnih manj delov kot je prstov na obeh rokah in le še turbo motorje –bencinske in dizle, v začetku naslednje leta pa prihaja še priključno-hibridna Panamera E-Hybrid, ki pa jo je že moč naročiti.

Nova Panamera ima torej trenutno 3 različice: 4S, 4S Diesel (ki pa ima na zadku le napis 4S) ter seveda Turbo. Vstopni bencinski model z oznako 4S ima trilitrski šestvaljnik, kakršnega poznamo že iz prejšnje generacije – a so ga Porschejevi inženirji popolnoma na novo obdelali in mu povečali moč za 20 'konjev' (na 440), emisije pa krepko zmanjšali. Dizelski motor je kot tisti pri Turbu popolnoma nov. Tudi tu gre za štirilitrski osemvaljnik z dvema turbinskima polnilnikoma, zmore pa 422 'konjev'. Vrh ponudbe je seveda novi Turbo - prostornina je iz 4,8 padla na štiri litre, ostajata pa dve turbini. Novi osemvaljnik ima 30 'konjev' več kot predhodnik (in 70 njutnmetrov več navora), številka 550 pa je zadostna, da Panamera Turbo do 100 kilometrov na uro prišprinta v 3,6 sekunde.

Cene nove Panamere se začnejo pri 121 tisočakih za priključno hibridno Panamero (dejstvo, da je najbolj čista Panamera, ki pa še vedno zmore 462 'konjev' in ima do 50 km električnega dosega, tudi najcenejša, je pohvalno, gre pa tudi na račun nižje obdavčitve), 4S je dražja za slabih 15, dizel še za 10, Turbo pa stane slabih 200 tisočakov.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"