Razkrivamo: Še letos Mercedes AMG GT

22. 7. 2014
Deli

Izdelava in prodaja športnega modela SLS se je iztekla, zato bo Mercedes-Benz svojo ponudbo kmalu dopolnil – z novim AMG GT.

Ta bo v marsičem nekoliko poenostavljen SLS, čeprav gre seveda za povsem novo in samostojno zasnovo. AMG GT je nekakšen Mercedesov tekmec Porschejevega 911 Carrere. Poganja ga štirilitrski V8 z dvojnimi puhali, ki pri 6.250 vrtljajih v minuti zmore kar 375 kW oziroma 510 'konj'. Do 100 kilometrov na uro naj bi pospešil v zgolj 3,8 sekunde in dosegel največjo hitrost je 310 kilometrov na uro. Kasneje lahko pričakujemo še različico Black Series z nekaj dodatnimi 'konji', tako da ji bo verjetno okoli 585.

V okolici Stuttgarta je bilo že nekaj časa mogoče opaziti številne zamaskirane prototipe (Mercedes je ta model razvijal pod interno kodo C190), zdaj pa so v zaključni fazi priprave na (malo)serijsko izdelavo. Prodaja naj bi stekla konec leta, govori se o ceni 130 tisoč evrov – za nemški trg in brez številnih dodatkov, ki bodo na voljo. Uradna predstavitev naj bi bila na oktobrskem pariškem Modial de l'Automobile.

Da bo masa AMG GT čim manjša, so naredili veliko večino sestavnih delov karoserije in podvozja iz aluminija, konstrukcija podvozja je modificirana iz SLS. Motor je spredaj vzdolžno, pogon je na zadnji kolesi, za prenos skrbi samodejni menjalnik, ki je za boljšo razdelitev mase nameščen nad zadnjo premo. S to novostjo se želi Mercedes postaviti po robu mestnemu tekmecu Porscheju s precej bolj športno zasnovanim modelom.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel