Osem milijonov hibridnih Toyot

24. 8. 2015
Deli

Toyota je v zadnjih dveh desetletjih prodala 8 milijonov hibridnih avtomobilov in s tem dokazala, da hibridi kljub drugačnim napovedim niso ravno muha enodnevnica.

Kot so izračunali pri Toyoti, je bilo do 31. julija po zaslugi njihovih hibridov v zrak izpuščenih 58 milijonov ton manj ogljikovega dioksida kot bi jih ustvarili enako veliki in zmogljivi bencinski avtomobili. Hibridi so prihranili tudi približno 22 milijard litrov bencina.

Začetki leta 1995 niso bili tako obetavni, saj so bili hibridi tedaj še nepreizkušena eksperimentalna vozila. Predsednik Toyote Takeši Učijamada se rad spominja, da je njegova ekipa kar 49 dni poskušala spraviti v tek prvi prototip Toyote Prius. Šele okrog božiča jim je končno uspelo, a je prevozil le 500 metrov.

Dve desetletji pozneje se Toyota lahko pohvali z osmimi milijoni prodanih hibridnih modelov. Od začetka prodaje prvega Priusa leta 1997 so postopoma širili hibridno paleto, ki danes sega od majhnega Yarisa do športnega terenca RAV4. Trenutno imajo v več kot 90 državah v ponudbi 30 modelov hibridnih avtomobilov in enega priključno hibridnega.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja