Policija je prevzela nove avtomobile in motocikle; med njimi tudi nove Provide

15. 11. 2016
Deli

Slovenski policisti so danes prevzeli več motornih vozil, s katerimi bodo precej prenovili vozni park. Med njimi je tudi pet novih Volkswagnov Passatov, v katere bodo vgradili videonadzorne sisteme Provida.

Limuzinski Volkswagni Passati, ki so jim namenili vlogo Provide, so opremljeni z 240-'konjskimi' turbodizelskimi motorji 2,0 TDI. Tudi tokrat in so brez posebnih oznak, opozorilne lučke pa so skrite pod senčni trak na zgornjem robu vetrobranskega stekla in v masko hladilnika. Na ceste bodo zapeljali potem, ko jih bodo opremili s sistemom za videonadzor, kar se bo predvidoma zgodilo še pred koncem leta. Letos so nekatere postaje prometne policije že prejele pet Volkswagnov Caddyjev, v katera vgrajujejo radarske sisteme in bodo ob cestah kmalu prežali na prehitre voznike.

Največji delež policijskega nakupa obsega 30 motociklov BMW R 1200 RT SF s 125-'konjskimi' bokserskimi motorji, ki so jih za policijske potrebe med drugim prilagodili s stikali za varno upravljanje policijskih luči, sirene in radijske zveze. Policija je zadnje motocikle sicer nabavila leta 2008, ko so v uporabo prevzeli štirinajst Yamah FJR 1300. V sedanji nakup so vključili še šest VW Caddyjev Maxi in dva VW T6 Furgona, ki jih bodo uporabljali za oglede krajev prometnih nesreč.

Navedimo še nekaj statistike. V prvih desetih mesecih letošnjega leta je bilo na slovenskih cestah zabeleženih 14.706 prometnih nezgod, kar je za dober odstotek manj kot v enakem obdobju lani. 11 odstotkov manj oziroma 717 ljudi je utrpelo hude telesne poškodbe, 6.356 oziroma za 3 odstotke manj pa je bilo lažje ranjenih. Žal je število mrtvih naraslo na 117, kar je 7 odstotkov več kot lani v enakem obdobju.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja