Renault DeZir za Pariz 2010

21. 7. 2010
Deli

Renault bo na domačem avtomobilskem salonu v Parizu prikazal koncept DeZir, katerega namen je pokazati oblikovne smernice Renaultove hiše v prihodnosti (nos novega Clia naj bi izhajal prav iz tega koncepta) in dražiti, kako bi bilo, če bi tudi pri Renaultu izdelali športnika z galebjimi krili.

Ideja vrat Renaultovega oblikovalca Laurensa van den Ackerja je nekoliko nenavadna, takšen pa je tudi celoten prototip s sredinsko nameščenim motorjem, ki je električen, povezan z litij-ionskimi baterijami zmogljivosti 24 kWh. Enkratno polnjenje baterij zagotavlja do 160-kilometrski doseg. Na papirju DeZirova moč 150 'konjev' in 226 Nm sprva ne obljublja velikih užitkov, a ker je karoserija narejena iz lahkih materialov, koncept pospeši od 0 do 100 km/h v vsega petih sekundah.

Ker se ta športnik ne 'dere' kot klasičen avtomobilski športnik z bencinskim motorjem, so pri Renaultu združili moči s inštitutom IRCAM (Institut de Recherche et Coordination Acoustique/Musique), kjer so pripravili zvočno podlago. Pod kožo 4, 22 metra dolgega vznemirljiveža z dvema pravima sedežema je tehnika dirkaškega Megana Trophy in tehnika F1 (KERS). DeZir meri v širino 1, 97 metra, v višino pa vsega 1, 16 metra, pogon je speljan na zadnji kolesi z nataknjenimi 21-palčnimi gumami. Mar DeZir napoveduje vrnitev Alpininega kupeja? Pri Renaultu odkimavajo.

Foto: Renault

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"