Se graška Magna Steyr širi v Slovenijo?

21. 9. 2016
Deli
Se graška Magna Steyr širi v Slovenijo? (foto: Magna Steyr)
Magna Steyr

Kanadski koncern Magna Internationa povečuje število avtomobilskih modelov, ki jih izdelujejo za različne proizvajalce avtomobilov. V obratih njihove graške avtomobilske veje Magne Steyr bi lahko v letih od 2017 začeli izdelovati vsaj šest različnih modelov.

Ob modelu Mercedes-Benz G (prej tudi Puch G) ter Minijevem Countrymanu in Pacemanu, ki jih izdelujejo trenutno, bo iz Gradca v svet prihajal še BMW serije 5 (proizvodnja tega se bo začela leta 2017 in bo nadomestila proizvodnjo obeh Minijev, poleg Gradca pa ga bodo izdelovali tudi v BMWjevi tovarni v Dingolfingu), sledil pa naj bi mu tudi prihajajoči BMW Z5. Od 2017 bodo izdelovali tudi nove modele Jaguarja ali Land Roverja (morda novi Discovery), kar bi lahko vključevalo tudi morebitni Jaguarjev električni avtomobil. Prvič bodo izdelovali avtomobil tudi za Toyoto, v Gradcu naj bi nastajala nova Supra, ki jo Toyota snuje skupaj z BMW in ki si bo zasnovo delila z Z5 - izdelava v isti tovarni je logična posledica.

Ker je pri Magni Steyr v igri še izdelava morebitnega Jaguarjevega manjšega križanca E-Pace, so zdaj tudi pred težavo, da bi potrebovali dodatne izdelovalne zmogljivosti oziroma več prostora, v Gradcu pa jim širitve proizvodnih prosotrov ne dovolijo več.

Ob dejstvu, da naj bi novi projekti proizvodnjo v Magna Steyr dvigni nad 200.000 avtomobilov letno, naj bi pri Magni te težave skušali rešiti tudi s širitvijo v Slovenijo. V novi tovarni bi izdelovali karoserijske dele in sestavljali posamezne komponente za avtomobile. Za zdaj ni uradno znano, če so pri Magni Steyru v smeri širitve k nam že stopili v stik s predstavniki države ali lokalnih skupnosti.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja