Siemens opravil polet z 260-kilovatnim elektromotorjem

15. 7. 2016
Deli

Siemensu je 24. junija uspel prvi poskusni polet z novim akrobatskim letalom Extra 330LE, ki ga je opremil s tihim pogonom, novim letalskim elektromotorjem, ki je z močjo 260 kilovatov dosegel svojevrsten rekord na svojem področju.

Na ameriški Dan neodvisnosti, 4. julija, so letalo in motor s poletom nad letališčem Schwarze Heide blizu Dislakna v Nemčiji prvič predstavili tudi javnosti.

Siemensovim raziskovalcem je uspelo razviti motor, ki kljub teži vsega 50 kilogramov razvije konstantno moč 260 kilovatov, kar je petkrat več kot pri primerljivih tekmecih. To tudi pomeni, da bo novi motor lahko služil kot osnova za hibridne pogonske sisteme za letala s štirimi ali več sedeži. Letalo Extra 330LE, ki tehta skoraj 1000 kilogramov, so za preskusno vgradnjo motorja izbrali zato, ker kot akrobatsko letalo lahko komponente izkoristi do njihovih skrajnih meja in s tem inženirjem priskrbi podatke za prihodnje izboljšave.

Siemens bo novo tehnologijo vključil tudi v skupne projekte z Airbusom. Električnim pogonom je namreč mogoče prilagajati velikost in moč, zato bo Siemensov motor lahko služil tudi kot osnova za prihodnja regionalna letala s hibridnimi pogoni. Kot pravijo, bi do leta 2030 lahko poletelo prvo hibridno letalo, ki bi okoli 100 potnikov prepeljalo do 1000 kilometrov daleč.

Razvoj motorja je bil sicer podprt tudi z nemškim programom za aeronavtične raziskave (LuFo), pri razvoju letala pa je poleg Siemensa in podjetja Extra Aircraft z baterijami sodeloval tudi ajdovski Pipistrel.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja