Škoda Superb je stara petnajst let

27. 10. 2016
Deli

Pred petnajstimi leti je na ceste zapeljala prva Škoda Superb sodobne dobe, s katero je češka avtomobilska znamka obudila še eno znamenito ime iz svoje zgodovine.

Leta 1934 je Škoda že izdelovala reprezentativno limuzino Škodo 640 Superb, ki je bila tehnično zasnovana na manjši Škodi Popular, poganjal pa jo je 55-'konjski' 2,5-litrski šestvaljnik. Kardanska gred je bila iz motorja na zadnjo premo speljana skozi greben, kolesa pa so bila vpeta posamično. Škoda je tedaj izdelala 200 Superbov, s katerimi je nadaljevala izročilo velikih limuzin, ki jo je leta 1907 začela z Laurinom & Klementom FF, ki je bil prvi model z osemvaljnim motorjem v Evropi. V dvajsetih letih se je nadaljevala s Škodo Hispano Suiza, v začetku tridesetih let pa z osemvaljno Škodo 860.

Leta 2001 je Škoda ime Superb spet uporabila, tokrat za svoj model srednjega razreda, ki se trenutno po cestah vozi že v tretji generaciji. V tem času je bilo izdelanih okoli 900.000 avtomobilov, veliko več kot Škod Superb iz tridesetih let prejšnjega stoletja.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"