DP KHD: vendarle spet na domačih tleh!

5. 6. 2017
Deli

Gledalcev je bilo le nekaj, dirkačev ne dosti več – a prva dirka na prenovljenem dirkališču v Cerkljah na Dolenjskem vendarle pomeni nov začetek za krožnohitrostno dirkanje pri nas.

Kako nizko je to padlo, ker v Sloveniji nismo imeli steze, na kateri bi se dirkači pomerili (nastopi v tujini pa seveda niso zanimivi za sponzorje), dokazujejo že številke nastopajočih: če ne bi bilo Pokala Twingo, za katerim stoji neumorni Miro Marinšek (ki ta hip pravzaprav lastnoročno slovensko krožnohitrostno drži pri življenju), bi dirkali natanko štirje slovenski dirkači. Vsega štirje.

A prav pokal Twingo je dokaz, da gre tudi drugače. Cenejše dirkanje, enaki avtomobili in zato zanimive dirke. Res je sicer, da Twingi v primerjavi z enako množičnim hrvaškim pokalom Seat Ibiza Cupra niso ravno hitri, a to niti ni tako pomembno – bolj je pomembno, da so avtomobili izenačeni, dirkanje pa zato tesno in zanimivo. Včasih še preveč. Količina zvite pločevine je bila tolikšna, da bi bilo čisto vseeno, če bi dirkačem kar v boksih razdelili macole in jim razložili, da bodo za zmagovalca proglasili tistega, ki bo na konkurenčnih avtomobilih v pol ure naredil največ škode. No, na koncu je dirkaški vikend vendarle preživela skoraj cela četica Twingov. Prvo dirko je dobil Jaka Marinšek, in to z lepimi petimi sekundami naskoka pred še vedno hitrim Alešem Bužgo. V drugi dirki sta imela oba precej več dela. Bužgin Twingo jih je skupil po zapletu v prvem ovinku in močno razmajanega je Aleš čez ciljno črto privlekel bolj pri repu lestvice, Marinšek pa po kupu dvobojev tih za najhitrejšimi tudi ni uspel ponoviti uspeha s prve dirke in se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Zmagal je Tomaž Gruenenfeld.

Med štirimi dirkači dirke za slovensko prvenstvo je bil po pričakovanjih v obeh dirkah najhitrejši Boštjan Avbelj, ki očitno še nekaj časa ne bo imel enakovrednega tekmece. Njegov Mercedesov dirkalnik, ki ga je najavljal čez zimo, je sicer še v delavnici, a tudi s pokalnim Seatom Leonom ni imel težav ugnati Raspeta v celo malo boljšem Leonu. Za njima je dvoboj Cliov R.S. dobil Zoran Poglajen, Metod Počkaj je obakrat krepko zaostal za njim.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"