Formula 1: Velika nagrada Kitajske

20. 4. 2014
Deli

Velika nagrada Kitajske v formuli 1 je pokazala, da lahko nekdo zmaga tretjič v sezoni in da se mu za to sploh ni potrebno posebej potruditi.

Lahkota, s kakršno je na sicer precej dolgočasni dirki zmagal Lewis Hamilton, ki je tako slavil 24-ič v karieri, mora dati misliti tako Rosbergu kot ostalim tekmecem. In nič ne kaže, da mu bi bil v tem trenutku lahko kdo kos.

S to zmago je le še eno zvezdico za trikratnim svetovnim prvakom Nikijem Laudo, ki je kot del Mercedesove ekipe kar žarel na dirkališču v Šanghaju. Avstrijec ima seveda vse razloge za to, saj trenutno nihče ne pride Mercedesu niti blizu. Hamiltona ni mogle ogroziti niti moštveni kolega Nico Rosberg, ki se je celo dirko boril s pomanjkanjem podatkov, saj mu ni delala telemetrija. Presenečenje pa je bilo tretje mesto Fernanda Alonsa, saj je njegov dirkalnik preživel tudi kar močan trk z Williamsom Felipa Masse. In za seboj je lahko držal hitrejšega od obeh Red Bullov, Daniela Ricciarda. Po dirki pa je bil Španec seveda zadovoljen, še bolj pa presenečen, saj je povedal, da so izboljšali dirkalnik, a da ta uvrstitev še ne pomeni, da so na varni strani.

Hamilton pa je povedal, da kar ne more verjeti, kako dober dirkalnik ima letos na voljo, Rosberg pa je precej bolj kislega obraza sprejel drugo mesto. Če nič drugega mu počasi postaja jasno, da bo imel s Hamiltonom, ki je trenutno v odlični formi, v nadaljevanju sezone še zelo veliko dela.

Pri Red Bullu se stvari postavljajo na glavo. Ponovno je bil Daniel Ricciardo tisti, ki je dajal ritem dirke rdečih bikov, Sebastian Vettel pa je deloval povsem izgubljeno. Očitno so minula leta premoči malce »uspavala« svetovnega prvaka, ki se nikakor ne more spoprijateljiti z letošnjim RB10. Po drugi strani pa Ricciardo ne pozna zgodovine pri Red Bullu in jemlje letošnji dirkalnik tak kot je in to mu očitno povsem zadostuje.

Bo pa ta dirka šla v zgodovino kot dirka, na kateri je zmagovalec dvakrat videl karirasto zastavo. Po pomoti je organizator Hamiltonu en krog prehitro pokazal, da je konec dirke, kar pa je Britanca zmedlo le za trenutek. Vseeno je potem organizator kot končni rezultat upošteval razvrstitev v krogu pred uradnim koncem dirke.

Dirka na Kitajskem je pokazala, da bo letošnja zlata barva zelo verjetno srebrna, rdeča in modra pa sta vsaj naenkrat precej v ozadju. Za formulo 1 ne bi bilo dobro, če bi tako tudi ostalo.

Naslednja dirka bo na sporedu 11. maja v Barceloni, ko se bo formula 1 končno vrnila v Evropo.

VN Kitajske, Šanghaj

1. Lewis Hamilton    Mercedes    1.33:28,338

2. Nico Rosberg    Mercedes    + 18,062 sek

3. Fernando Alonso    Ferrari     + 23,604 sek

4. Daniel Ricciardo    Red Bull    + 27,136 sek

5. Sebastian Vettel     Red Bull    + 47,778 sek

6. Nico Hülkenberg    Force India    + 54,295 sek

7. Valtteri Bottas    Williams    + 55,697 sek

Točkovanje dirkačev

1.    Nico Rosberg    79

2.    Lewis Hamilton    75

3.    Fernando Alonso    41

Točkovanje moštev

1.    Mercedes    154

2.    Red Bull     57

3.    Force India    54

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem