F1: Po skoraj dveh letih spet rdeča zmaga

30. 3. 2015
Deli

Druga dirka letošnje sezone, novo presenečenje. Namesto srebrne je bila na najvišji stopnički rdeča barva, barva Ferrarija in Sebastiana Vettla.

Če je prva dirka sezone pokazala, da bosta dirkača Mercedesa prevladovala po mili volji, se je to že naslednji preizkušnji pokazalo, da mogoče letos ne bo 'srebrnega dolgočasja'. Sebastian Vettel je na svoji drugi dirki za Ferrari uspel zmagati, malo zaradi odličnega Ferrarijevega dirkalnika, malo zaradi Mercedesove napačne strategije, malo pa tudi, ker se je znal držati pod nadzorom. Nemec je tako postal 38-ti dirkač Ferrarija, ki mu je uspelo zmagati na dirki formule 1, a šele šesti, ki je zmago z rdečim dirkalnikom slavil z naslovom svetovnega prvaka v žepu. Pred njim je to uspelo le še Giuseppu Farini, Juan Manuelu Fangiu, Alainu Prostu, Michaelu Schumacherju in Fernandu Alonsu

A ni šlo povsem brez težav. Dirkači vedo, da so zadnji krogi na dirki najtežji. Utrjenost, vročina, živci, vse prispeva k temu, da so na koncu veliko bolj nagnjeni k napakam, saj jim lahko zelo hitro pade koncentracija. Ni malo primerov, ko so na zadnjih metrih iz rok izpustili zmago, recimo Nigel Mansell v zlatih letih Williamsa, ko je zagotovo zmago zapravil, ker je pol kroga pred koncem že mahal gledalcem, pozabil prestaviti v nižjo prestavo, zato mu je ugasnil motor.

Sebastian Vettel, ki je bil v časih Red Bullove premoči znan tudi po tem, da je v zadnjem ali predzadnjem krogu odpeljal dejansko najhitrejši krog dirke, pa je v Maleziji imel besedni dvoboj s samim seboj. »Zadnje kroge sem moral sam sebi govoriti precej nespodobne besede, ker sem se ujel, da sem gledal okoli sebe, barvo dirkalnika. Kar nisem mogel verjeti, da se to zares dogaja. In sem se začel jeziti sam nase, da naj raje mislim na naslednji ovinek, sicer ga ne bom uspel speljati,« je še povedal Sebastian Vettel.

Rekord pa je z osvojitvijo točk postavil Max Verstappen. S 17 leti in 180 dnevi starosti je dirkač Tora Rossa postal najmlajši v zgodovini formule 1, ki je osvojil točke.

Besedilo: Andraž Zupančič, foto: moštva

VN Malezije, Sepang

1. Sebastian Vettel Ferrari 1.41:05,793

2. Lewis Hamilton Mercedes + 8,569 sek

3. Nico Rosberg Mercedes + 12,310 sek

4. Kimi Raikkonen Ferrari + 53,822 sek

5. Valtteri Bottas Williams + 1:10,409 min

6. Felipe Massa Williams + 1:13,586 min

7. Max Verstappen Toro Rosso + 1:37,762 min

Točkovanje dirkačev

1. Lewis Hamilton 43

2. Sebastian Vettel 40

3. Nico Rosberg 33

Točkovanje moštev

1. Mercedes 76

2. Ferrari 52

3. Williams 30

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"