Red Bull Air Race: prvak je Nigel Lamb!

26. 10. 2014
Deli

Čeprav je imel Nigel Lamb pred zadnjo letošnjo dirko prvenstva Red Bull Air Race pet točk prednosti pred Hannesom Archem in šest pred Paulom Bonhommom, prvenstvo še zdaleč ni bilo odločeno.

Arch je pred domačno publiko na Red Bull Ringu seveda nujno potreboval zmago in s prvim mestom na kvalifikacijah (od tekmecev je bil hitrejši kar za sekundo) je napovedal, da ga bo težko premagati. Nigel Lamb je bil po kvalifikacijah četrti, za zanesljivo osvojitev naslova pa je potreboval drugo mesto.

Vsi trije so se zlahka uvrstili v najboljšo osmerico (najhitrejši v tem krogu je bil Čeh Martin Sonka), precej bolj napet pa je bil boj za finalna štiri mesta.

Arch je bil zanesljivo najhitrejši, prvi pa je pokleknil Bonhomme, ki je s petim rezultatom izpadel iz nadaljevanja in boja za naslov. Lamb je med najhitrejšo četverico dosegal najslabši rezultat - če bi se enak slika ponovila na finalnem nastopu najboljše četverice, bi prvak postal Arch.

Po nastopu Lamba je Archu kazalo dobro: Anglež je letel živčno in slabo in zaostal za Nicolasom Ivanoffom. A prve razpoke v Archevem napadu so se pokazale po nastopu Sonke - slednji je dobil dve sekundi kazni za napačno letenje skozi vratca in se uvrstil za Lamba. Pred Archevim nastopom je bilo vse v rokah Avstrijca: zmaga bi pomenila naslov prvaka, slabša uvrstitev pa drugo mesto v prvenstvu. Arch je podobno kot Lamb letel živčno in nenatančno in čas, ki ga je dosegel, ne bi bil dovolj za zmago - a je kot Sonka dobil še dve sekundi kazni in končno četrto mesto je pomenilo, da je Nigel Lamb letošnji svetovni prvak Red Bull Air Race. "Srečen sem, še posebej, ker sem v finalu letel zanič. S tem letenjem si nisem zaslužil zmage, a na srečo je bil Hannes še počasnejši," se je veselil Lamb, ki si je tako priboril prvi naslov prvaka v tem tekmovanju.

V pokalu Challenger si je s sobotno zmago prvo mesto v skupnem seštevku priboril Čeh Petr Kopfstein. Peter Podlunšek, ki se po težavah z letalom na prvih dveh dirkah in smoli z vetrom v ZDA ni uvrstil na finalno dirko, je bil na koncu deveti.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"