Trčenje v Bakuju je rivalstvo med Hamiltonom in Vettelom poneslo na novo raven (video)

28. 6. 2017
Deli
Trčenje v Bakuju je rivalstvo med Hamiltonom in Vettelom poneslo na novo raven (video) (foto: Profimedia)
Profimedia

Eksplozivna dirka v Azerbajdžanu je bila prava mala drama - izsiljeno trčenje, cestna jeza, potem pa obtožbe in obrekovanja. Šef moštva Mercedes ni varčeval z besedami, svoje pa je dodal celo Niki Lauda.

Zdaj gre zares. Nekdanje prijateljstvo in spoštovanje je pozabljeno. "Nihče ni želel gledati ljubečega stiskanja," je za Sky Sports šaljivo povedal Toto Wolff, šef moštva Mercedes, potem ko je Lewis Hamilton voznika Ferrarija Sebastiana Vettela označil za "sramoto" in mu predlagal, da stvari rešita "ena na ena". 

"Šport potrebuje rivalstvo. Kar smo videli na tej dirki, je sestavina dobrega prvenstva," dodaja Wolff. 

Meja je bila prekoračena v trenutku, ko se je Vettel zaletel v zadek Hamiltonovega Mercedesa. Nemec se je odzval ročnimi gestami, potem pa z vozilom dregnil v Hamiltona in se ustavil ob varnostni ograji. Cestna jeza, podkrepljena z dobro mero tekmovalnosti. 

Vettel si je s tem prislužil 10 sekund pribitka in 3 kazenske točke. Za Hamiltona ta kazen ni bila dovolj. "Ko nalašč zapelješ v drugega voznika in jo odneseš praktično brez kazni, ker je na koncu še vedno končal četrti, je po mojem mnenju sramota. Mislim, da se je s tem osramotil," je povedal trikratni šampion Hamilton. 

Vettel trdi, da je Hamilton izsilil trčenje, ker je tako nenadno upočasnil, da se je Ferrari butnil ob Mercedesa, a so to teorijo z dokazi ovrgli. FIA je namreč potrdila, da je Hamiltonovo vozilo ves čas "ohranjalo konsistentno hitrost in se v problematičnem trenutku vedlo tako, kot pri vseh ostalih re-startih v tekmi."

To je seveda popolna neumnost, saj je bilo iz posnetkov jasno videti, da je Hamilton na izhodu iz ovinka upočasnil za skoraj 20 kilometrov na uro (kar seveda ne sodi v normalno vožnjo), pravila pa takšno početje (39. člen športnih prvila F1) v času, ko so na varnostnem avtomobilu luči ugasnile in se oddaljuje od kolone dirkačev, izrecno prepovedujejo. Enako velja za vijuganje (kar je Hamilton počel pri naslednjem ponovnem štartu). Komisarji FIA so tako še enkrat dokazali, da ne o dirkanju ne o pravilih nimajo pojma. Hamiltona bi morali kaznovati dvakrat (vsaj s kazensko vožnjo skozi bokse), Vettla pa za namerno trčenje precej bolj, kot so ga sicer (vsaj še z odvzemom nekaj točk ali prepovednjo nastopa na vsaj eni dirki).

Niki Lauda (ki s svojimi komentarji dostikrat brca v temo, velikokrat pa ne razume preprosth stvari, na primer tega, da je Vettlu ensostavno "dvignilo pokrov") je še dodal: "Vettel je običajno normalen fant. Tega dejanja ne razumem. Nor je. Lewis ga bo en dan samo udaril. Ne z avtomobilom, ampak s pestjo." Očitno bo svet Formule 1 letos še zelo pester.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"