Svobodnjaška študija v spomin na Citroën Mehari

4. 9. 2015
Deli

Citroën je za avtomobilski salon v Frankfurtu pripravil študijo Citroën Cactus M, s katero se spominja zabavnega kabrioleta iz svoje preteklosti Méharija in napoveduje "outdoor" interpretacijo Citroëna C4 Cactus.

Študija izraža svobodnjaški življenjski slog, ki ga je nekoč predstavljal Méhari. Kot pravijo pri Citroënu se odlično znajde na vseh podlagah in v najrazličnejših situacijah, vabi v svobodo in k pobegu v neznano ter skrbi za dobro počutje.

Cactus M je seveda nastal na osnovi C4 Cactusa, veliko pa povzema tudi po študiji Aircross. Poudarjeni blatniki mu dajejo čokat in mišičast videz, pokončno vetrobransko steklo, povišana karoserija in velika kolesa pa poudarijo prostočasni namen. Velika vrata so izdelana iz plastike, potniki pa na zadnja sedeža vstopajo tako, da se zavihtijo čez boka avtomobila. Pri zasnovi sedežev so se konstruktorji zgledovali po kombinezonih deskarjev, zato so prekriti z barvnim neoprenom, ki je udoben in vodotesen hkrati. Notranjost je mogoče očistiti kar s curkom vode, ki odteče skozi odprtine na dnu potniškega prostora. Večje predmete lahko potniki odložijo na strešni lok.

Sistem za nadzor nad trakcijo prednjih koles Grip Control omogoča suvereno vožnjo tudi po terenu, za pogon avtomobila velikosti 4,16 x 1,77 x 1,48 metra pa poskrbi motor Pure Tech 110 S&S, ki porabi 4,8 litra goriva na sto kilometrov in v zrak izpusti 110 gramov ogljikovega dioksida na kilometer.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja