Teden odprtja novih avtocestnih odsekov

12. 8. 2009
Deli

Dars naj bi ta teden odprl kar dva pomembna avtocestna odseka. V petek bo prometu predan 14, 6-kilometrski odsek vzhodne mariborske obvoznice, že v četrtek pa po vsej verjetnosti tudi cesta čez Rebernice, ki je del vipavske hitre ceste.

Odprtje ceste čez Rebernice (10, 3-kilometrski odsek med Razdrtim in Vipavo) morajo sicer potrditi še na okolijskem ministrstvu, ki je med tehničnim pregledom ugotovilo nekaj pomanjkljivosti, vendar na Darsu zatrjujejo, da jih bodo odpravili do odprtja v četrtek ob 18. uri.

Rebernice . .

Odsek čez Rebernice je del hitre ceste H4 skozi Vipavsko dolino, od Razdrtega do mednarodnega mejnega prehoda Vrtojba. Hkrati povezuje goriško regijo z osrednjo Slovenijo in se navezuje na italijansko avtocestno omrežje. Kot del avtocestne smeri vzhod - zahod je vključen tudi v peti evropski prometni koridor.

Trasa poteka po razgibanem vznožju Nanosa s številnimi labilnimi plazovitimi conami. Na poti od Razdrtega do priključka Vipava premaga višinsko razliko 497 m. Celotna cesta je projektirana kot štiripasovna hitra cesta brez odstavnih pasov.

Mariborska obvoznica . .

V petek bo Dars odprl tudi pomemben avtocestni odsek mariborske vzhodne obvoznice - več o tem si lahko preberete tukaj.

Odsek Trebnje . .

Z odprtjem omenjenih dveh odsekov bo dokončan skoraj celotni slovenski avtocestni križ - edino ozko grlo tako ostaja le še na dolenjski avtocesti, 15-kilometrski odsek Pluska-Hrastje, gradnja katerega se je zavlekla zaradi dveh lastnikov zemljišč. Dars pričakuje, da bodo dogovor sklenili do konca avgusta in omenjeni odsek na dolenjski avtocesti odprli pred začetkom turistične sezone leta 2010.