Tesla bo vozil popolnoma avtonomno

21. 10. 2016
Deli
Tesla bo vozil popolnoma avtonomno (foto: Tesla Motors)
Tesla Motors

V Tesla Motors so v svoji zadnji objavi pojasnili, da bodo odslej vsi avtomobili, ki bodo prišli iz njihove tovarne, opremljeni z vmesniki za popolnoma avtonomno vožnjo avtomobila. Tesle S in X že opremljajo z novim sistemom, ko bo zapeljal iz tovarne, pa ga bo imel tudi Model 3.

Kot pravijo, bodo avtonomni avtomobili v prihodnosti igrali pomembno vlogo pri zagotavljanju prometne varnosti in prehodu v okoljsko vzdržno družbo. Polna avtonomija bodo njihovim avtomobilom omogočila, da bodo veliko bolj varni od avtomobilov, ki jih vozijo vozniki.

Avtomobili bodo opremljeni s strojno opremo, ki je potrebna za avtonomno vožnjo, ki bi bila bolj varna od človeškega voznika. Dvanajst širokokotnih kamer bo zagotavljajo 360-stopinjski pregled nad okolico avtomobila v razdalji do 250 metrov, ki ga bo dopolnjevalo še dvanajst ultrazvočnih tipal, ki bodo omogočali zaznavanje objektov v dvakrat večji razdalji od primarnega sistema. Območje pred avtomobilom bo preiskoval še naprej usmerjeni radar, ki bo lahko prodrl tudi skozi močan dež, meglo, prah in celo avtomobil pred seboj.

S tipali pridobljene podatke bo procesiral novi centralni računalnik, ki bo 40-krat močnejši od tistega v sedanji Tesli in si bo pri izračunih pomagal tudi z nevronsko mrežo, ki so jo razvili pri Tesli. Sistem bo zato lahko zagotovil pogled na svet, ki ga voznik ni sposoben, saj bo okolico opazoval v več smereh hkrati in z valovnimi dolžinami, ki presegajo sposobnosti človeških čutov.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"